Furlan ostaja na položaju

Namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske Branimir Furlan je v pismu pozval obrambno ministrico Ljubico Jelušič, naj ga razreši s položaja. Ministrica se je odzvala in povedala, da želje o razrešitvi, ne misli upoštevati.

Objavljeno
21. september 2009 23.42
Dejan Karba/STA
Dejan Karba/STA
Ljubljana - Želje namestnika načelnika generalštaba Branimirja Furlana, da bi bil razrešen, ne mislim upoštevati, je povedala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Kot je poudarila, brigadirja Furlana "čaka še veliko dela in sproti bomo preverjali, ali in koliko je pri tem delu vreden zaupanja".

 

Jelušičeva je povedala, da pa bo upoštevala nekatere njegove nasvete v zvezi s sestavo pogajalskih skupin in projektnih skupin, ki se bodo ukvarjale z reprogramiranje projekta nakupa oklepnikov 8X8. Civilni uradniki bodo po njenih besedah v prihodnje prevzeli bistvo pogajalskega procesa.

 

Namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske Branimir Furlan je nedavno v pismu pozval obrambno ministrico Jelušičevo, da ga razreši s položaja, dokler ne bodo razčiščene vse podrobnosti nakupa osemkolesnikov patria, pri katerem je bil vpleten, in razčiščen sum korupcije pri največjem obrambnem nakupu pri nas.



»Ne zaupate vodstvu Slovenske vojske« (
Iz tiskane izdaje Dela)


»Spoštovana gospa ministrica, prosim, da me do trenutka, ko si boste razjasnili moje domnevne nepravilnosti v projektu oklepnikov 8x8 in do zaključka kazenskega postopka razrešite mojih dosedanjih nalog in mi zaupate le tiste, kjer ne bom imel pristojnosti za odločanje in ne bom mogel povzročiti nobene škode. Dolžnost in plačilni razred pri tem naj ne bosta ovira,«
je obrambni ministrici pisal brigadir Branimir Furlan, namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske. »Vsekakor pa me izbrišite z morebitnega seznama povišanj, ker se res ne bi spodobilo, da dobi Slovenija generala, ki je v kazenskem postopku.«

Branimir Furlan, ki je v projektu nabave finskih osemkolesnikov odigral pomembno vlogo, sodeloval je namreč v strokovni komisiji za izvedbo naročila zaupne narave, kjer je vodil vojaški del - ta je skrbel za načrtno, organizirano in strokovno oceno ponudb ter preizkusa vozil - in v pogajalski skupini. Kot v pismu (hranimo ga v uredništvu) še zapiše Furlan, v neposrednih pogajanjih sicer ni sodeloval, »bil sem pa seznanjen s potekom ter sem prispeval vojaški nasvet ministru, ki je dajal usmeritve in omejitve za pogajanje«.

Pomembno sporočilo brigadirjevega pisma je tudi mesto, kjer priznava, da »je imel vojaško strokovni del dovolj časa ter potrebne pogoje, da natančno in verodostojno oceni ponudbe. Iz pisne ocene, ki sem jo podpisal, je razvidno, da sta v vseh kategorijah obe ponudbi izpolnili kriterije. V poročilu ni bilo nasveta, da se je potrebno pogajati le z enim ponudnikom«. Zanimivo, nekdanji obrambni minister Karl Erjavec že ves čas poudarja, da se je le z enim ponudnikom (s Patrio) pogajal na priporočilo vojske. Omenimo naj še to, da revizijsko poročilo nakupa osemkolesnikov, ki ga je pred mesecem izdalo računsko sodišče, pogajanje le z enim ponudnikom označuje ko škodljivo.

Furlan - preiskovanec afere patria je bil že pred imenovanjem v namestnika načelnika GŠ -, katerega je na položaj namestnika načelnika GŠ Slovenske vojske v začetku maja letos imenovala prav ministrica Ljubica Jelušič (načelnika, denimo, imenuje vlada), Jelušičevi očita, da »nima zaupanja v vojaške voditelje na posameznih ravneh poveljevanja ter v vojaško stroko. Iz informacij v javnosti se da tudi razbrati, da sem eden od krivcev za nestrokoven, nepregleden, nepošten, škodljiv in nepotreben nakup. To pa se da razbrati tudi iz vaših izjav, saj sami poudarjate, da s tem nakupom ne bomo dosegli ciljev v zavezništvu in nacionalnih ciljev. Pri tem obtožb vaših najožjih sodelavcev ne komentirate, kar pomeni, da se z njimi strinjate. Tudi sicer izkazujete nezaupanje v vojaško stroko in vodstveno strukturo v Slovenski vojski«.

Furlan od Jelušičeve še pričakuje, »da boste javnosti pojasnili, zakaj ste dovolili prevzem vozil (gre za 13 patrij, op.p.), s katerimi ne dosegamo ciljev in so potemtakem nepotrebna«, ministrici pa prav tako predlaga, da ponovno razmisli »komu je zaupano vodenje svojih podrejenih na posameznih ravneh. Predlagam vam, da ustvarite ekipo, ki bo uživala vaše zaupanje ter ji prepustite svobodo delovanja v okviru pristojnosti in odgovornosti«.

»S pismom sem seznanjen, gospoda Furlana pa bom povabil na razgovor. Pismo je zelo široko in izjemno čustveno, zato ga pred pogovorom z brigadirjem ne bi želel komentirati,« nam je povedal Jožef Jerovšek, predsednik parlamentarnega odbora za obrambo, ter eden od naslovnikov pisma. Prejemnica pisma, Ljubica Jelušič, Furlanovega pisanja ni želela komentirati - če bo želja po tem, pravi, bo sklicala tiskovno konferenco -, načelnik GŠ Alojz Šteiner, ki je poleg Jerovška in predsednika Danila Türka naslovnik pisma, je s pismom prav tako seznanjen, vendar ga ker ni prejemnik, prav tako noče komentirati.