Furlanija z negativnim mnenjem

V ponedeljek bodo nekateri interesni krogi v Kopru pripravili Zbor za pristanišče.

Objavljeno
06. oktober 2013 21.36
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Dežela Furlanija - Julijska krajina (FJK) predlaga, naj italijansko okoljsko ministrstvo ne izda pozitivnega mnenja v čezmejni okoljski presoji za slovenski drugi tir Koper–Divača. Negativno mnenje je že pred desetimi dnevi podpisala predsednica deželne vlade Debora Serracchiani in s tem ponovila stališče prejšnje, desničarske deželne vlade. Gradnja drugega tira na slovenskih tleh naj bi ogrozila živalstvo in rastlinstvo v zavarovani dolini Glinščice v bližini državne meje, nad Dolino pri Trstu.

O tem je danes poročal tržaški Primorski dnevnik, ki navaja, da dolinska občinska uprava ni imela pripomb, imela pa jih je občina Milje (ki je daleč od drugega tira). Kritične ocene so podala tudi slovenska zamejska kulturna društva: društvo Franceta Prešerna iz Boljunca, Valentina Vodnika iz Doline in zadruge Dolga krona. O drugem tiru se nista izrekla italijansko železniško podjetje RFI in deželno ravnateljstvo za kulturo in okolje. Primorski dnevnik ugotavlja še, da je dežela Furlanija - Julijska krajina svoje odklonilno stališče utemeljila tudi s splošnimi negativnimi ocenami drugega tira, ki nimajo neposredne zveze z Glinščico. Ogrožal naj bi vodne vire v Italiji, bil naj bi moteč tudi vizualno in predvidoma zaradi hrupa.

Negativno italijansko mnenje v tem trenutku za Slovenijo ni toliko pomembno, kot je pomembna dokončna odločitev slovenskega državnega vrha o tem strateškem projektu –minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je dokončno odločitev napovedal v kratkem. V ponedeljek popoldne bodo nekateri interesni krogi, ki so blizu Gašparju Gašparju Mišiču in nasprotujejo državi kot slabemu lastniku, v Gledališču Koper pripravili Zbor za pristanišče, na katerem bodo govorili prav o drugem tiru, administrativnih ovirah pri poglabljanju morskega dna, sodelovanju med pristaniščem in lokalno skupnostjo ter dosedanjem slabem upravljanje pristanišča.