Gaber in Balažic o možnostih nove stranke

Milan Balažic in Slavko Gaber, do pred kratkim člana LDS, sta izrazila mnenje, da se je po zadnjem kongresu LDS v Sloveniji odprl prostor za novo stranko.

Objavljeno
07. februar 2007 15.24
Slavko Gaber
Ljubljana - Predavatelj na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in publicist Milan Balažic ter državnozborski poslanec Slavko Gaber, do pred kratkim člana LDS, sta v pogovorih za najnovejši izdaji tednikov Demokracija oz. Mag izrazila mnenje, da se je po zadnjem kongresu LDS v Sloveniji odprl prostor za novo stranko. Medtem ko Balažic za Demokracijo meni, da Slovenija potrebuje trdno sredinsko liberalno pozicijo, Gaber za Mag govori o stranki, ki bi povezala politiko široke sredine.

Balažic: Novo liberalno stranko naj oblikujejo ljudje z idejami

Balažic je pojasnil, da so za obstoječe vladne stranke značilne močne socialne pozicije in da je v vladni koaliciji cel kup socialcev. V času, ko imamo na eni strani predsednika vlade Janeza Janšo, ki je blokiral liberalne reforme, na drugi pa predsednika LDS Jelka Kacina, ki se je zavil v levičarsko držo, je v Sloveniji potrebna trdna sredinska liberalna pozicija, stranka, ki bi delovala med levim in desnim jarkom ter bo postavila trdne temelje za razvoj liberalizma na Slovenskem v smislu novega razvojnega koncepta za Slovenijo, je dejal.

Prepričan je tudi, da je za oblikovanje takšne stranke proti prevladujočemu korporativističnemu etatizmu trenutek pravi. Poudaril je, da morajo novo liberalno stranko oblikovati ljudje, ki se niso neposredno ukvarjali z vladno politiko v času vladavine LDS, ljudje, ki imajo ideje oz. mlajša generacija. Konkretna imena Balažic ne omenja, čeprav meni, da nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič ne sodi v skupino ljudi, ki bi oblikovala to novo stranko. Glede ljubljanskega župana Zorana Jankovića kot nekakšnega rešitelja levice pa je povedal, da Janković ta čas nima takšnih aspiracij, saj je polno zaposlen na projektu Ljubljana. Sprašuje se tudi, ali je Janković posrečena oseba za to pozicijo rešitelja, še posebej če bo to spet neka levo liberalna stranka.

Gaber: LDS 2 ni smiseln

Gaber je v pogovoru za Mag izrazil mnenje, da je v Sloveniji dovolj prostora za opcijo, ki zmore misliti in organizirati polje skrbi za varnost, svobodo in smelo tekmovalnost. Po njegovem mnenju bomo v naslednjih mesecih priča iskanju odgovora na vprašanje, kdo lahko poveže politiko široke sredine. Kot pravi Gaber, bi se morala alternativa obstoječi politiki ukvarjati z vprašanji, ki se tičejo povezav slovenskega in evropskega gospodarstva ter konkurenčnosti Slovenije v Evropi, omenja pa še vključevanje starejših v družbo. Poleg tega bi morala nova politika ponuditi tudi odgovore na omenjena vprašanja, še dodaja Gaber.

Ustanavljanje "LDS 2", nečesa kar bi bila povezava tistih, ki so nekoč bili v LDS, pa niso več, se Gabru ne zdi smiselna. V novi stranki Gaber vidi ljudi, ki imajo izkušnje in dovolj želje narediti kaj koristnega za državo ter ljudi, ki lahko na projekt prenesejo del svojega socialnega kapitala ter svoje ideje in so to nekako celo zavezani narediti. Med njih za razliko od Balažica prišteva tudi bivšega predsednika države Milana Kučana in župana glavnega mesta Jankovića.

Po Balažicevi oceni je največji dosežek Janševe vlade, da je Sloveniji dokazala, da ima dve približno enako sposobni politični eliti. Dejal je tudi, da glede reform Slovenija stopica na mestu in da Slovenijo z reformami prehitevajo nekatere druge države, kot so baltske in druge srednjeevropske države.

Balažic: Predsedniške volitve test za stranke

Od predsedniških volitev, ki bodo jeseni, Balažic pričakuje, da bo to test za stranke. Pri tem je tudi pojasnil, da je eden izmed prijavljenih kandidatov za to funkcijo Lojze Peterle že stopil v predvolilno tekmo, drugi kandidat pa je, tako Balažic, večno razmišljajoči Borut Pahor, za katerega naj bi bila predsedniška pozicija prezgodnja, saj še ni bil v nobeni vladi in bi se moral obrusiti na tem področju. Zato Pahorja bolj vidi v vlogi predsednika ali podpredsednika vlade, če bi mu to z njegovo stranko uspelo na naslednjih parlamentarnih volitvah. Dejal je, da ne bi imel nič proti, če bi na predsedniških volitvah zmagal prav Peterle.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bo zdajšnji predsednik države Janez Drnovšek ponovno kandidiral za to funkcijo, je Balažic odgovoril, da Drnovšek ima velike možnosti, da dobi predsedniške volitve, saj se je očitno ljudem s svojo preobrazbo precej priljubil. "Newagevska ezoterika je precej popularna, tako da ima v primeru kandidature Drnovšek vse možnosti, da to tekmo dobi," je še dejal.