Gaber izstopil iz poslanske skupine LDS

Poslanec LDS Slavko Gaber je danes predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija obvestil, da izstopa iz poslanske skupine. V vodstvu stranke Gabrovega dokončnega odhoda niso želeli komentirati.

Objavljeno
30. marec 2007 18.01
Slavko Gaber
Ljubljana - Poslanec LDS Slavko Gaber je danes predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija obvestil, da izstopa iz poslanske skupine, so potrdili v kabinetu predsednika DZ. Delovati namerava kot samostojni poslanec, ohraniti pa želi tudi svoje mesto v delovnih telesih. Gaber za izjave ni bil dosegljiv, za 14. uro pa je sklical novinarsko konferenco, na kateri naj bi predstavil svoje prihodnje delo. V vodstvu stranke Gabrovega dokončnega odhoda niso želeli komentirati.

Gaber bo na področju šolstva še naprej sodeloval s poslanci LDS

Gaber bo še naprej sodeloval s poslansko skupino LDS na področjih predšolske vzgoje, šolstva, visokega šolstva in znanosti, so sporočili iz poslanske skupine LDS.

Gaber je sicer priznal, da je razmišljal tudi o tem, da bi zapustil državni zbor in se vrnil nazaj v posle, ki ga čakajo na univerzi. Ne posebej premišljeni predlogi sprememb na področju šolstva in prepričanje, da je volivcem dolžan biti na razpolago do konca mandata, pa so ga prepričali v vztrajanje do konca mandata, je svojo odločitev pojasnil Gaber.

Nekdanji poslanec LDS je potrdil, da se je pogovarjal o prestopu k SD in društvu Zares. A, kot je poudaril, je njegova opcija socialno-liberalna in če bo verjel, da se v slovenskem političnem prostoru zares oblikuje neka takšna opcija, katere projekt bo zastavljen dovolj ambiciozno, bo premislil, ali bi pri tem sodeloval. Do takrat pa bo svojo pot v DZ nadaljeval kot samostojni poslanec.

Vodaj poslanske skupine LDS Jožef Školč je povedal, je bil Gaber prvi poslanec LDS, ki je izstopil na način kot je treba - torej, da je najprej obvestil tiste, ki jih to najbolj zadeva. Školč je še povedal, da so se v poslanski skupini LDS dogovorili o vnaprejšnjem sodelovanju z Gabrom na tistih področjih, kjer je že do sedaj veliko deloval.

Poslanec LDS Aleš Gulič je izrazil obžalovanje, da se je Gaber odločil za ta korak, ker "je bil odličen poslanec" in je "v vsem času krize ohranil dostojanstvo". V poslanski skupini so se z Gabrom sicer zelo sporazumno dogovorili za njegov izstop, je pojasnil Gulič in poudaril, je Gabrov odhod lahko za zgled ostalim, ki so odšli. Kot pravi, bodo med poslanci LDS in Gabrom ostali prijateljski odnosi.

Gaber je že konec januarja izstopil iz LDS; o tem je stranko obvestil ravno na dan kongresa stranke, na kateri so na predsedniškem mestu potrdili Jelka Kacina. Januarja je iz poslanske skupine LDS izstopilo tudi šest poslancev - Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Davorin Terčon, Alojz Posedel, Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem. Kasneje so ustanovili samostojno poslansko skupino nepovezanih in združenje Zares, ki naj bi bilo osnova za konstitucijo nove stranke.

Za tem so stranko in poslanski klub zapustili še Darja Lavtižar Bebler, Milan M. Cvikl, Anton Rop in Marko Pavliha, ki so se minuli teden pridružili Socialnim demokratom. Predsednik SD Borut Pahor je novim članom priredil sprejem in ob tem poudaril, da SD računa na velik uspeh na naslednjih volitvah v državni zbor.

S pridružitvijo omenjenih poslancev je SD s 14 poslanci postala najmočnejša opozicijska poslanska skupina. Z današnjim izstopom Gabra ter po sredinem izstopu Vilija Trofenika, ki je odšel med nepovezane poslance, pa je moč LDS v državnem zboru še šibkejša, saj bo poslej delovala z 11 poslanci. Po moči bo stranka na tretjem mestu v državnem zboru, pred izstopi pa je liberalno demokracijo v parlamentu zastopalo 23 poslancev in je bila po parlamentarni moči na drugem mestu takoj za največjo vladno stranko SDS.

Trofenik je sicer še dejal, da bo "sodeloval z Lahovnikovo skupino, vendar ne kot njen član".

LDS vodi Jožef Školč

Poslanska skupina LDS je za novega vodjo poslanske skupine v ponedeljek izvolila Jožefa Školča, za njegovega namestnika pa Aleša Guliča. Školč je funkcijo začasnega vodje sprejel minuli torek, potem ko je poslansko skupino zapustil nekdanji vodja Anton Rop. Gulič je zamenjal Milana M. Cvikla, ki se je tako kot Rop pridružil poslanski skupini Socialnih demokratov.

V začetku marca so mediji poročali o še najmanj treh izstopih iz poslanskega kluba LDS. V poslansko skupino nepovezanih poslancev naj bi prestopil Ljubo Germič, medtem ko naj bi Slavko Gaber in Mitja Slavinec razmišljala o tem, da bi v prihodnje opravljala funkciji samostojnih poslancev.

Poleg Školča, Guliča, Germiča in Slavinca v poslanski skupini LDS ostajajo še Anton Anderlič, Rudolf Moge, Geza Džuban, Miran Jerič, Milan Petek, Borut Sajovic in Matjaž Švagan.