Gantar: Grims ne bi smel več voditi komisije o zadevi Patria

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je poslanca SDS Branka Grimsa opozoril, da po zakonu ne bi smel več voditi preiskovalne komisije v zadevi Patria, kar velja tudi za sklicevanje in vodenje sej. Trije člani preiskovalne komisije so namreč predlagali, naj se Grimsa v parlamentarni preiskavi zasliši kot pričo.

Objavljeno
10. marec 2011 11.22
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Po Gantarjevih navedbah tudi petkove seje te komisije ne bi smelo biti oziroma je "gledano striktno formalnopravno dejansko ni bilo", poroča časopis Dnevnik. Pavel Gantar je obenem prepričan, da je prav Grimsovo ravnanje odločilno prispevalo k zapletom na tej seji in torej zanje nosi velik del odgovornosti.

Gantar je v sredinem pismu Grimsu še zapisal, da njegova dejanja kažejo, da ne pozna postopkovnih pravil ali pa jih namerno ignorira oziroma zlorablja v politične namene. Teh zlorab, tako Gantar, pa pisci poslovnika DZ niso predvideli, temveč so se očitno zanašali na etičnost in moralno držo poslancev.

Gantar: Nujen etični kodeks

K Gantarjevi oceni o Grimsovi zlorabi pravil oziroma njihovem nepoznavanju so prispevala tudi druga ravnanja poslanca SDS. "Kot predsednik DZ nimam pravnih vzvodov, da bi preprečil tovrstna ravnanja, je pa vaš primer odločilno prispeval k moji odločitvi, da sprožim razpravo o potrebnem sprejetju etičnega kodeksa za poslance, ki ga mnoge države že imajo," je še napovedal v dopisu Grimsu.

Slapnika ne bo presedel

Kot še poroča Dnevnik, Gantar tudi ne namerava presesti poslanca Zares Tadeja Slapnika, čeprav Zmago Jelinčič (SNS) zatrjuje, da se zaradi sedenja v njegovi bližini čuti ogroženega.

Kot smo že pisali, je na petkovi seji preiskovalne komisije v zadevi Patria poslanec Zares Tadej Slapnik Grimsa opozoril, da zaradi predloga, da se ga zasliši kot pričo, ni več predsednik komisije. Sledil je spor, ki je vključeval grožnje s fizičnim obračunom. Slapnik je nato napovedal, da bo zaradi večje varnosti njega in njegovo družino varovala policija.