Gantar: Hrvaška manjšina v Sloveniji ni realna

Zveza hrvaških društev v Sloveniji je danes v Državnem zboru ponovno oddala zahtevek za priznanje hrvaške nacionalne manjšine v Sloveniji. Pavel Gantar je dejal, da ne vidi realnih možnosti za takšno spremembo ustave, je pa napovedal, da se ustanavlja delovno telo za predstavnike republik nekdanje Jugoslavije.

Objavljeno
07. marec 2011 13.51
Anže Božič, notranja politika, Ni. Č., delo.si
Anže Božič, notranja politika, Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Predsednik Zveze hrvaških društev v Sloveniji Petar Antunović je zahtevek predal predsedniku Državnega zbora Pavlu Gantarju in podpredsedniku Miranu Potrču. Antunović je poudaril, da z zahtevkom ne želijo pridobiti pravic do parlamentarnega predstavnika ter ustavne in teritorialne opredelitve, temveč si v društvu želijo priznanje kulturnih pravic in pravico do finančne pomoči za kulturno delovanje društva. Kot razlog navajajo večstoletno bivanje Hrvatov na ozemlju današnje Slovenije.

Antunović je imel v mislih model recipročnosti in v podkrepitev navedel, da je Hrvaška vlada 22.376 Slovencem že priznala status manjšine, zato pričakuje, da bo slovenska vlada priznala podobne pravice 35.6042 osebam, ki so se na popisu 2002 opredelili za predstavnike hrvaške narodnosti. Dejal je, da je slovenska manjšina na Hrvaškem zapisana v ustavi in dobi 38.000€ na leto.

Gantar je na novinarski konferenci pojasnil, da za enkrat ne vidi realnih možnosti za spremembo ustave ali kakršnih kolik drugih oblik spreminjanja. Na Antunovićev model recipročnosti se je odzval neodobravajoče; dejal je, da v mednarodni politiki recipročnost ni pravilo, saj bi po tem lahko zmanjšali tudi pravico Italijanov v Sloveniji.

Predsednik DZ je napovedal, da bo v kratkem zaživelo delovno telo za predstavnike republik nekdanje Jugoslavije, ki jim bo v nekem smislu omogočala nadaljnje razprave in pobude o pravicah in politikah.

Zveza hrvaških društev je podoben zahtevek v Državni zbor vložila leta 2000, vendar tudi takrat brez uspeha.