Gantar je naglo sklical vrh parlamenta

Vodja poslanskega kluba SDS Jože Tanko je danes zahteval razpravo kolegija, na kateri bodo razpravljali o imuniteti sodnika Škoberneta, javnemu razkritju magnetograma preiskovalne komisije in umiku odločanja o imenovanju Aleša Berka Skoka. Po informacijah iz parlamenta je predsednik DZ Pavel Gantar že za jutri sklical posvet z vodji vseh poslanskih skupin.

Objavljeno
10. marec 2011 14.07
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - Vodja poslanskega kluba SDS Jože Tanko je od predsednika državnega zbora Pavla Gantarja zahteval, naj v sedmih dneh skliče kolegij predsednika državnega zbora, da bi se pogovorili o javni predstavitvi magnetograma seje preiskovalne komisije za zaprtimi vrati, ki se nanaša na spor med poslancema Tadejem Slapnikom (Zares) in Zmagom Jelinčičem (SNS), nepravočasnem odločanju parlamenta o dovoljenju za pripor sodnika Milka Škoberneta in o nepravilnem umiku odločanja parlamenta o imenovanja Aleša Berka Skoka za člana strokovnega sveta Agencije za zavarovalni nadzor. Po poslovniku državnega zbora mora Gantar takšno sejo sklicati v sedmih dneh, po informacijah iz kabineta predsednika državnega zbora pa bo pogovor vrha državnega zbora že danes.

Tanko v zahtevi opozarja, da je poslanec Dejan Levanič (SD), ki je podpredsednik preiskovalne komisije, samovoljno umaknil oznako zaupnosti iz magnetograma seje komisije za zaprtimi vrati in s tem prekršil določbo poslovnika, ki po oceni SDS takšno razkrivanje prepoveduje.

Pri odločanju o imuniteti Škobernetu v SDS ocenjujejo, bi Gantar moral 27. januarja naglo sklicati izredno sejo parlamenta, da bi Škobernetu odvzeli imuniteto, saj do odločitve parlamenta sodnik ne bi smel biti priprt. Tanko je Gantarja na to opozoril že konec januarja, a je Gantar takrat vztrajal, da se ne mudi. Zdaj je vrhovno sodišče odločilo, da je bil do odločitve zbora Škoberne priprt nezakonito.

Pri odločanju o imenovanju Berka je SDS že na zadnji seji parlamenta opozorila, da točke Gantar z dnevnega reda ne bi smel kar umakniti, ker je vlada to prepozno predlagala in bi poslanci o imenovanju morali glasovati in imenovanje zavrniti, če bi soglašali s pomisleki, ki jih je o problemu nezdružljivosti funkcij Berka predstavila opozicija.