Gantar: Kaj skrivajo zdravniki?

Nekdanji minister za informacijsko družbo Pavel Gantar je v sporu med zdravniki in informacijsko pooblaščenko dal prav slednji.

Objavljeno
01. september 2006 15.40
Pavle Gantar je zavrnil obtožbe SDS kot absurdne
Ljubljana - Poslanec LDS in nekdanji minister za informacijsko družbo Pavel Gantar je ocenil, da je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar upravičeno izvedla inšpekcijski nadzor in vpogled v zdravstveno dokumentacijo predsednika republike Janeza Drnovška in poslanca v evropskem parlamentu Lojzeta Peterleta. Predlog ministra za javno upravo Gregorja Viranta, da bi pooblaščenka izvajala nadzor s postavitvijo izvedenca sodne medicine, pa je po mnenju Gantarja nezakonit.

Gantar je spomnil, da so zakon o dostopu do informacij javnega značaja, ki je postavil institucijo pooblaščenca za dostop do informacij javnega značaja, pripravili prav v času, ko je on vodil ministrstvo za informacijsko družbo. Pozneje je bila ta institucija spremenjena v inštitucijo informacijske pooblaščenke in je dobila pooblaščenka novo pristojnost, nadzor nad varovanjem osebnih podatkov, je dejal Gantar.

Z združitvijo obeh pristojnosti lahko pride do konfliktnih situacij, meni Gantar. To se je pokazalo prav v primeru inšpekcijskega nadzora zaradi objave zdravstvenih podatkov predsednika Drnovška in evropskega poslanca Peterleta. Informacijska pooblaščenka po eni strani skrbi za dostop do informacij javnega značaja, po drugi strani pa za varovanje osebnih podatkov, kar po Gantarjevem mnenju bega ljudi. Prav zaradi takšnih primerov je nasprotoval združitvi pristojnosti v eni instituciji, je dejal.

Pirc Musarjeva ima za tovrstni inšpekcijski nadzor podlago v 2. odstavku 53. člena zakona o varstvu osebnih podatkov, je pojasnil Gantar in dodal, da se je zdravstvena stroka z zagovarjanjem načela, da je etika pred zakonom, postavila izven zakona. V imenu zaščite bolnika, k čemur zdravnike zavezuje hipokratova prisega, se poskušajo prikriti nečednosti, meni Gantar in se sprašuje, kaj skušajo skriti.

Kot je znano, je minister Virant na sestanku s predstavniki zdravstvene stroke in urada informacijske pooblaščenke predlagal izvajanje nadzora s postavitvijo izvedenca sodne medicine, ki bi v konkretni zadevi deloval po navodilih informacijskega pooblaščenca in podal odgovore na pravno relevantna vprašanja.

Gantar meni, da je ta predlog v nasprotju z veljavno zakonodajo. Glede na to, da je minister že napovedal, da bi za ureditev tega vprašanja lahko spremenili tudi zakon, pa bo po Gantarjevem mnenju takšna ureditev lahko v nasprotju z evropsko direktivo. Nadzor mora biti namreč ločen od zbiranja in varovanja podatkov, poudarja Gantar.