Gasilce iz Sladkega Vrha so iz gasilske zveze izključili nezakonito

Izključitev PGD Paloma v statutu Gasilske zveze Slovenske gorice ni bila pravno urejena, je ugotovilo sodišče.

Objavljeno
30. september 2014 20.10
Nova vozila PGD Sladki vrh, 7.7.2014, Sladki vrh
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Paloma je dobilo tožbo zoper Gasilsko zvezo Slovenske gorice. Sodišče je odločilo, da je sklep o izključitvi nezakonit in če bo ta odločitev postala pravnomočna, bodo sladkogorski gasilci znova člani matične zveze.

Spor, za katerega se zdi, da je bolj ali manj nastal zaradi oslove sence, ima korenine v gasilskih tekmovanjih v mladinskih kategorijah. PGD Paloma so namreč očitali, da goljufa z letnicami rojstev tekmovalcev ter da je pripeljalo tekmovalce od drugod.

Nekdanji predsednik PGD Paloma Darko Pernek na sodišču tega ni zanikal: »Tako kot drugi. Nič manj in nič več. Mladini smo posvečali veliko pozornosti. Imeli smo okoli 60 mladincev, k nam so prihajali tudi od drugod, saj se je pri nas vedno nekaj dogajalo. Druga društva pa so nam očitala, da jim krademo mladino.«

Po njegovih besedah je bilo tudi nekaj ljubosumja, saj je razvoj društva financirala tovarna Paloma in so si lahko privoščili več kot drugi. Ko so dobili nov gasilski dom, pa je dokončno počilo. PGD Paloma so vrgli iz zveze, saj ostalih devet društev z gasilci iz Sladkega Vrha ni več želelo tekmovati.

Predsednik Gasilske zveza Slovenske gorice Samo Vrtin, ki je vodenje zveze prevzel po izključitvi PGD Paloma, je povedal, da je bila izključitev soglasna. »Ni bilo tekmovanja, da ne bi bilo spora. Vsa ta društva so se pisno odrekla tekmovanjem, če bo na njih PGD Paloma. Vodstvo PGD Paloma pa se je sprenevedalo, kaj je sploh narobe.«

Kaj bo Vrtin storil zdaj, ko je sodišče sklep o izključitvi razglasilo za nezakonitega, saj prenehanje članstva v statutu zveze sploh ni bilo pravno urejeno (razen če član ne izpolnjuje več niti osnovnih pogojev), še ne ve. Zveza se lahko zoper sodbo pritožbi ali od vsega skupaj dvigne roke, s tem pa bo PGD Paloma znova član zveze. »Ne vem, če se bomo pritožili. To se moramo dogovoriti na upravnem odboru, sam o tem ne morem odločati,« pravi Vrtin.

Drugi spor, v katerega se je zapletlo PGD Paloma se medtem nadaljuje, saj je poravnava padla v vodo. Občina Šentilj in tovarna Paloma še naprej zahtevata vračilo tovornjaka za gašenje in kombiniranega vozila, ker PGD Paloma zaradi izključitve iz gasilske zveze ne sme posredovati ob požarih in drugih nesrečah.

Pravni zastopnik PGD Paloma, odvetnik Filip Primec, je sicer predlagal prekinitev postopka do pravnomočnosti sodbe, s katero je okrajno sodišče sklep o izključitvi razveljavilo kot nezakonit, vendar za zdaj iz tega ne bo nič. Odvetnik občine Šentilj Aleksander Tušek namreč vztraja, da PGD Paloma na podlagi nepravnomočne sodbe še ni članica gasilske zveze.