Gasilcev premalo, direktorju številni očitki

Direktor mariborskega JZZPR Janez Keček zavrača očitke sindikata, a bi vseeno zapustil položaj.

Objavljeno
03. september 2013 23.27
Slovenija, Maribor, 1.12.2011 - pozar na podstresju v centru mesta foto:Tadej Regent/Delo
Miha Rubin
Miha Rubin

Maribor – Javni zavod za zaščitno in požarno reševanje (JZZPR) Maribor bo očitno še letos dobil novega direktorja. Nad delom sedanjega direktorja Janeza Kečka ima sindikat mariborskih poklicnih gasilcev vrsto pripomb, razmere med vodstvom sindikata in zavoda pa so že nekaj časa zaostrene.

»Že dlje časa vodstvo zavoda opozarjam na nepravilnosti,« pravi predsednik sindikata poklicnih gasilcev v JZZPR Maribor Aleksander Ogrizek. Po njegovem so zaposleni izpostavljeni šikaniranju in mobingu na delovnem mestu, poleg tega jim je direktor neupravičeno vzel dodatni dopust. »S tem se ukvarjamo že od sredine januarja, imeli smo ogromno sestankov, a nismo našli rešitve. Če se ne bomo sporazumeli, bomo zaradi dopustov na sodišče vložili 35 tožb.«

Gasilci naj rešujejo ljudi, ne spore

Direktor JZZPR Maribor Janez Keček je pojasnil, da je zakon o uravnoteženju javnih financ (Zujf) omejil dopust na 35 dni, ob tem pa dodatno določil, da delavcem, ki opravljajo delo pod posebnimi pogoji, pripada še do 15 dni. A to je vezano na kolektivno pogodbo, pravi Keček.

»Mi imamo kolektivno pogodbo, ki za gasilce za posebne pogoje dela določa dva dni dopusta,« je povedal direktor. »Zdaj je treba priti do novega sporazuma, pogovori tečejo. Nesmiselno je, da vsi dobijo dodatnih 15 dni. Tisti, ki delajo več in pod večjimi obremenitvami, bi morali dobiti več dni, drugi manj,« meni Keček.

»Kar naprej se moramo nekaj boriti, nenehno so neki spori. Gasilec ni zato, da se ukvarja s takšnimi spori, temveč da rešuje ljudi in njihovo premoženje,« je dejal Ogrizek, ki tudi sam dela v operativi. Pravi, da je »vzdušje v firmi zelo slabo«, zlasti od julijske gasilske intervencije ob velikem požaru v Surovini, ko se je med drugim znova izkazalo, da je poklicnih gasilcev premalo.

Opozoril je na slabo organiziranost, direktorju nenazadnje očitajo neracionalno obnovo stavbe JZZPR, na kateri je veliko napak in tudi že poškodb.

Keček: Imam podporo večine zaposlenih

»Na vsakem delu, ki smo ga zgradili, je bil narejen tehnični prevzem. Zgradili smo od 1300 do 1400 kvadratnih metrov novih prostorov in obnovili približno 2400 kvadratnih metrov površin. Za to smo do zdaj porabili 1,7 milijona evrov,« je na očitke o neracionalnosti odgovoril Janez Keček. Zavrnil je tudi druge navedbe sindikata in poudaril, da ima podporo »večine zaposlenih«.

Je pa potrdil, da je v JZZPR, kjer jim je v preteklih letih uspelo bolj ali manj obnoviti vozila, problem število zaposlenih. To bi morali povečati vsaj na 18 delavcev na izmeno; mariborski JZZPR ima štiri izmene, v vsaki pa zdaj dela 15 ljudi, do tega 14 gasilcev.

Povečanje števila zaposlenih bi za občino pomenilo dodaten strošek v višini 240.000 evrov na leto, je dejal Keček in dodal, da je odločitev o tem v pristojnosti mariborskega župana Andreja Fištravca. Z njim se je pred kratkim že pogovarjal tudi o svojem statusu.

»Županu sem povedal, da če obstaja kakšna možnost razporeditve na drugo delovno mesto, bi to z veseljem sprejel. Dokončne odločitve še ni,« je dejal Keček. Medtem je župan Fištravec pred kratkim že napovedal razpis za novega direktorja JZZPR.