Gasilci pred vlado zahtevali višje plače

Na zahteve gasilcev se je odzval predsednik DZ dr. Milan Brglez in napovedal sistemske rešitve.

Objavljeno
05. oktober 2017 12.49
Neža Mlakar, Ma. F.
Neža Mlakar, Ma. F.

Ljubljana − Poklicni gasilci so bili danes že ob 11. uri zbrani na protestnem shodu pred parlamentom in šli skupaj do vladnega poslopja, ker se jim v večmesečnih pogajanjih z vladno stranjo ni uspelo sporazumeti o izboljšanju vrednotenja svojega dela. Če tudi protest ne bo zalegel, napovedujejo stopnjevanje sindikalnih aktivnosti, ne izključujejo niti stavke.

Brglez napovedal sistemske rešitve

Na zahteve gasilcev se je odzval. predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. Pozno popoldan je v prostorih Državnega zbora sprejel predstavnike poklicnih gasilcev. Ti so mu predstavili njihov trenutni položaj v plačnem sistemu, opozorili na dolgoletna nesorazmerja in odstopanja od primerljivih poklicev ter predstavili tudi zahteve, ki jih v zvezi s tem naslavljajo na Vlado.

Predsednik DZ je napovedal, da bo, upoštevajoč mednarodne okoliščine, varnostne in druge izzive, povezane tudi s podnebnimi spremembami, treba tudi zakonodajno utrditi sistemske rešitve na tem, za varnost ljudi in premoženja, izjemno pomembnem področju.

Gasilci so jezni na politične veljake, »ki se že več mesecev norčujejo iz nas«. Foto: Tomi Lombar/Delo

»Gasilska zveza vsekakor podpira poklicne kolege pri njihovih zahtevah, da se uredi plačni sistem. Delo gasilcev je zelo zahtevno in je prav, da je tudi primerno plačano,« se je na današnji protestni shod odzval Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, ki združuje prostovoljne gasilce.

Prva je na protestnem shodu spregovorila Lidija Jerkič, ki je pozdravila vse gasilce, ki so se zbrali pred vlado, in jim dejala, da si zaslužijo višjo plačo. »Vsi sindikati vam izrekajo podporo, ne dajte se,« jih je spodbudila.

Sekretar gasilskega sindikata David Švarc je pred množico dejal, da so jezni na politične veljake, »ki se že več mesecev norčujejo iz nas«.

»Vlade prihajajo in odhajajo, gasilci ostajamo,« je na shodu, na katerem se je zbralo okoli 80 odstotkov gasilcev, medtem ko so morali preostali ostati v službi, dejal gasilec Silvo Kuntarič. Ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja so pozvali, naj pride preverit, ali ima v svojem kabinetu tolikšno podporo.

»Za pošteno delo pošteno plačilo«

»Tudi gasilci smo samo ljudje. Z besedami »hvala, rešili ste mi življenje« žal ne moremo plačati položnic, zato vlado pozivam, naj sprejmejo naše argumente in nam dovolijo, da se spet posvetimo svojemu delu, to je pomoči najbolj potrebnim,« je še povedal Kuntarič.

Kot je poudaril poklicni gasilec iz Krškega Zoran Jankovič, za pošteno delo želijo pošteno plačilo. »Moramo se boriti za naše družine. Smo res tako malo vredni, tako malo potrebni?« se sprašuje, množica gasilcev pa pri tem vzklika: »Za pošteno delo pošteno plačilo«.

Gasilci iz Gasilske brigade Ljubljana so še v času protesta opravljali pošteno delo, ko so v prometni nesreči reševali ukleščeno osebo.

»Specialist gasilec je 25. razred. Kako je to mogoče?«

Aleksander Ogrizek iz Gasilske brigade Maribor je pred protestniki dejal, da Mors in vlada niso prinesli rezultatov, ki bi zadovoljili poklicne gasilce. Okvirna razlika med zneskom, ki so ga zahtevali gasilci, in zneskom, ki ga je ponudila vlada, je 150 evrov, je poudaril. Smo tudi reševalci, potapljači, reševalci z višin, delamo tudi nedelje in praznike. Na vladi mislijo, da smo čez vikend doma, je dejal Ogrizek. Slaščičar ima 28. razred, natakar 30., naš specialist gasilec pa 25. razred! »Kakšno je to razmerje?«

»Koprivnikar rad poudarja, da si želimo napredovati za tri plačne razrede. Seveda bi si jih zaslužili, a le za dve delovni mesti zahtevamo napredek za tri, za preostale le za dva plačilna razreda,« je še povedal Ogrizek.

Katič: Gasilci nam ne stopijo naproti

Ministrica za obrambo Andreja Katič je po seji vlade komentirala protest poklicnih gasilcev. Ob tem je ocenila, da je vladna stran v pogajanjih popuščala in iskala rešitev, gasilci pa jim ne stopijo naproti. Ob tem Katičeva upa, da bodo še enkrat razmislili o zadnjem vladnem predlogu.

Katičeva je spomnila na dosedanji dialog in opozorila, da so pogajanja s sindikati javnega sektorja o odpravi plačnih anomalij za zaposlene do 26. plačnega razreda in za pooblaščene uradne osebe končana. Rezultat teh pogajanj je aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor, na podlagi katerega je višje plače dobilo 147 gasilcev. Če bi gasilski sindikat podpisal tudi predlagani aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost gasilcev, pa bi ta plače dvignil še za 508 gasilcev. A slednjega gasilci niso podpisali.

Z besedami »hvala, rešili ste mi življenje« žal ne morejo plačati položnic. Foto: Tomi Lombar/Delo

V sindikatu so pojasnili, da so njihove zahteve minimalne, da se poklicnim gasilcem odpravijo anomalije v plačnih razredih in postavijo poštene osnovne plače. V pogajanjih so predlagali, da bi bili vsi gasilci deležni dviga za dva plačna razreda, na dveh delovnih mestih (vodja gasilske skupine in vodja izmene II) pa za tri plačne razrede. Nezadovoljni s ponudbo vlade, ki bi privolila v zvišanje plač v manjšem obsegu, tudi niso podpisali aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva.

Prav danes naj bi sicer tisti del javnih uslužbencev, ki plače dobiva petega v mesecu in za katere so z odpravo anomalij predvideli zvišanje, prvič dobil višje plače, skupaj s poračunom od 1. julija.