Gasilci preselili štorklje

Včeraj so v Tenetišah pri Kranju z dimnika stanovanjske hiše uspešno prenesli gnezdo bele štorklje na bližnji desetmetrski gnezdilni drog. 

Objavljeno
03. februar 2011 22.48
Marjana Hanc, Gorenjska
Marjana Hanc, Gorenjska
Tenetiše, Kranj – »Deložacija« približno 100 kilogramov težkega gnezda pri minus dveh stopinjah Celzija, za katero so poskrbeli trije kranjski poklicni gasilci z dvema voziloma, je trajala dve uri in pol in je bila prva te vrste na Gorenjskem. Katja Logar iz kranjskega zavoda za varstvo narave je pojasnila, da je gnezdo v Tenetišah s premerom 150 centimetrov na skrajnem severozahodnem območju gnezdenja bele štorklje pri nas. V Sloveniji sicer gnezdi nekaj več kot dvesto parov, predvsem na Štajerskem in v Prekmurju, na Gorenjskem pa so štiri gnezda: v Tenetišah, Lahovčah, na Brniku in v Škofji Loki. Lani je štorklja poskušala zgraditi gnezdo celo v središču Kranja, na Mlečni restavraciji na Maistrovem trgu, a se ji ni posrečilo in je gradnjo opustila, je še poudarila Logarjeva. Marija in Gustl Kavčič sta povedala, da je imel isti par, ki je sedem let pristajal na začetku aprila v Tenetišah, mlade na njunem dimniku že petkrat. Prvo leto sta se zadrževala samo na travniku, naslednje leto, to je leta 2003, sta pričela z gradnjo na dimniku, mlade pa sta imela šele tretje leto. Po štiri mladičke sta imela dvakrat, enkrat po enega, enkrat po dva ter prav tako enkrat po tri, je bila natančna Marija. Leta 2009 sva pri čiščenju strehe našla tri majhne kljunčke in sklepava, da so mladiči poginili v neurju s točo. Žalostna je pripomnila, da tega para ni več. Bilo je avgusta lani, ko so se štorklje zbirale za odhod. Nedaleč od hiše sta se ptici usedli na električni razdelilec, prekrižali kljunčka in ... poginili. Šli smo ju iskat, obvestili smo društvo za opazovanje ptic in obljubljeno je bilo, da ju bodo nagačili, je še dodala sogovornica. Katja Logar iz zavoda za varstvo narave pa je povedala, da sta bili poginuli ptici mladiča, od katerih je eden imel obroček, ki so mu ga nadeli ornitologi, in zato z gotovostjo trdijo, da je bil z ljubljanskega Barja.

Kakorkoli, zakonca Kavčič bosta zdaj imela sicer nekaj stroškov zaradi popravila dimnika, a vendar že težko čakata, da štorklje spet priletijo v Tenetiše. Včeraj sta se tudi zelo razveselila obljube Bojana Luskovca, direktorja Elektro Gorenjska, ki je sicer z Mestno občino Kranj poskrbelo za drog za gnezdo, da bodo, da bi se izognili nesrečam, poskrbeli za zaščito bližnjega daljnovoda. 
 Marjana Hanc Deset metrov visok drog – Elektro Gorenjska in Občina Kranj sta priskrbela drog za gnezdo. Fotografiji Marjana Hanc Gnezdo so uspešno prenesli – Približno 100 kilogramov težko gnezdo so preselili poklicni gasilci. DELO_3X_