Na Notranjskem je vreme "tema"

Gladina Planinskega jezera skoraj tri metre nižja od februarske, letošnja jesen najtoplejša v zadnjih 247 letih.

Objavljeno
05. december 2014 10.46
Prebivalci Planine so pripravljeni na morebitno naraščanje reke Unice.V Planini 4.12.2014
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Planina – Postojnski gasilci so včeraj postavili še eno pregrado z vrečami s peskom in folijo, s katero so pred počasi naraščajočo vodo zavarovali hišo. Znova se je pojavil tudi žled, ki pa ni primerljiv s februarskim. Letošnja meteorološka jesen je toplejša od doslej rekordne leta 2006.

Na najnižjem odseku lokalne ceste skozi Planino so gasilci že v sredo s pregrado iz vreč s peskom in folije pred naraščajočo vodo zavarovali cesto in hiše, ki jih nato ni zalilo. Če pregrade ne bi bilo, bi danes voda cesto zalivala do polovice. Včeraj ob 8. uri je gladina pri merilni postaji Hasberg dosegla 522 centimetrov, danes ob 8. uri pa 530 centimetrov. To pa je za skoraj tri metre manj od rekorda 25. februarja, ko je vodostaj znašal 826 centimetrov. Zaradi naraščanja vode, je 25 pivških in postojnskih gasilcev za zavarovanje še ene hiše postavili dodatno pregrado. Gasilci za danes ne načrtujejo dodatnih ukrepov, bodo pa še naprej spremljali položaj. Vreče s peskom imajo pripravljene tudi v Lazah na drugi strani Planinskega »jezera«, vendar tamkajšnji najnižje ležeči objekti zdaj niso v nevarnosti.

Na Notranjskem se je včeraj znova pojavil žled. Direktor postojnske enote zavoda za gozdove Anton Smrekar je povedal, da ga k sreči ni mogoče primerjati s februarskim. »Začenja se v višjih legah kot zadnjič, zajel je Hrušico, Nanos, Javornike, Snežnik. Nad Postojno se začenja na približno 750 metrih nadmorske višine, v Loški dolini na 850 ali 900 metrih. Žledi navzgor, debelina ledu pa je centimeter, ponekod dva, polomil pa je posamezne veje, tiste, ki so se slabo obdržale po zadnjem žledu,« je pojasnil Anton Smrekar. Žled je zajel tudi območje med Predmejo in Colom v občini Ajdovščina. Zaradi podrtega daljnovoda je bilo nekaj časa brez elektrike 41 odjemalcev, ki sta jim Elektro Primorska in civilna zaščita priskrbela agregate. Daljnovod bodo obnavljali teden dni.