Gašpar Gašpar Mišič dolžan 1,3 milijona Kraškemu zidarju

Rezidenca Park: Prvostopenjske sodbe Gašpar Gašpar Mišič noče komentirati.

Objavljeno
07. julij 2014 20.45
Gašpar Gašpar Mišič v Ljubljani,13. junija 2013
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Koprsko okrožno sodišče je pred dnevi razsodilo, da je podjetje Gasspar Invest v 100-odstotni lasti Gašparja Gašparja Mišiča dolžno Kraškemu zidarju (v stečaju) 1,3 milijona evrov, ki jih še ni poravnalo za gradnjo blokov Rezidenca Park v Luciji. Mišič se je na nepravnomočno razsodbo pritožil, prepričan, da bo sodišče upoštevalo njegovo nasprotno tožbo proti Kraškemu zidarju v znesku treh milijonov evrov.

Rezidenca Park v Luciji je posel, ki je Gašparju Gašparju Mišiču prinesel največ zaslužka in premoženja. Očitno pa vsi računi še niso poravnani. Za gradnjo rezidence je s Kraškim zidarjem novembra 2003 podpisal pogodbo na ključ, po kateri naj bi Kraški zidar rezidenco zgradil za 11,3 milijona evrov. Na koncu je gradnja stala 24 milijonov evrov, je večkrat v preteklosti navedel piranski nepremičninar. Vzrok za takšno podražitev ni znan, so pa rezidenco dogradili leta 2006. V njej je 109 nadstandardnih stanovanj, ki jih je Mišič prodajal po zelo različnih cenah, odvisno od lege in velikosti stanovanja, od časa prodaje in kupca. Lahko zapišemo približno oceno, da so stanovanja prodajali od 2400 do 6000 evrov za kvadratni meter. Kraškemu zidarju je Mišič prenesel 67 stanovanj in se zavezal, da bo stanovanja do določenega roka prodal, kar pa se ni zgodilo. Mišičev zaslužek v tem poslu je bil 42 stanovanj. Koliko je zanje iztržil, ne moremo reči, saj vseh stanovanj še ni prodal. Pa tudi sicer so cene nihale. Le ugibamo lahko, da so ta stanovanja prinesla okoli 10 milijonov evrov prihodkov podjetju Gasspar Invest. Še lani je imel v rezidenci 8 svojih stanovanj, ki jih je oddajal.

Iz neuradnih virov smo izvedeli, da so konec leta 2006 predstavniki Kraškega zidarja in Gašpar Gašpar Mišič potegnili črto in skupaj ugotovili, da je po vseh opravljenih plačilih, odškodninah, zamudnih penalih Mišič Kraškemu zidarju dolžan še 1,3 milijona evrov. Mišič je podpisal na roko spisan dokument, kasneje pa nikoli ni hotel podpisati čistopisa in se je izgovarjal, da rokopisna pogodba nima pravne veljave. V Kraškem zidarju so čakali skoraj tri leta, in ko Mišiča niso prepričali, da bi plačal, so konec leta 2009 vložili tožbeni odškodninski zahtevek, katerega prvo dejanje se je zaključilo pred nekaj tedni na prvostopenjskem sodišču, novica pa doslej še ni prišla v javnost.

Gašpar Gašpar Mišič nam je še lani dejal, da tožbe Kraškega zidarja ne jemlje resno, saj da je terjatev izmišljena. Pač pa je v stečajnem postopku Kraškega zidarja Gasspar Invest prijavil za 3 milijone evrov terjatev in vložil nasprotno tožbo na račun zamud in nedokončanih del pri gradnji rezidence v Luciji. Včeraj je bil Mišič nedosegljiv.