Gaspari brez zadostne podpore, Grad novi ustavni sodnik

DZ je na mesto ustavnega sodnika izvoli profesorja na ljubljanski Pravni fakulteti Franca Grada in zavrni predlog predsednika republike, da za naslednjih šest let podaljša mandat guvernerju Mitji Gaspariju. Predsednik države je izrazil razočaranje nad neizvolitvijo Gasparija.

Objavljeno
02. februar 2007 20.36
Mitja Gaspari
Ljubljana - Poslanke in poslanci so na sklepni dan rednega januarskega zasedanja na mesto ustavnega sodnika na tajnem glasovanju z 71 glasovi za in osmimi proti izvolili profesorja na ljubljanski Pravni fakulteti Franca Grada. Novi ustavni sodnik, ki bo devetletni mandat nastopil 1. aprila in na tem mestu nasledil ustavno sodnico Dragico Wedam Lukič, je že zaprisegel pred državnim zborom. Več o novem ustavmen sodniku v novici "Franc Grad novi ustavni sodnik".

Mitja Gaspari , kandidat za guvernerja Banke Slovenije, pa ni prejel zadostnega števila glasov poslancev. Državni zbor je namreč s 43 glasovi za in 41 glasovi proti na tajnem glasovanju zavrnil predlog predsednika države Janeza Drnovška, da za naslednjih šest let podaljša mandat guvernerju Gaspariju. Za izvolitev bi potreboval večino vseh glasov, torej 46. Ker Gaspari ni dobil zadostnega števila glasov, bo DZ o tem takoj obvestil predsednika republike, je po razglasitvi rezultatov glasovanja napovedal predsednik DZ France Cukjati.

Na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja, ki ga je Drnovšek objavil konec lanskega oktobra, sta sicer prispeli dve prijavi. S prijavo kandidature je poleg Gasparija soglašal še član sveta Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Gaspariju je že pred današnjim glasovanjem kar nekaj poslanskih skupin odreklo podporo. Podobno velja za zakon o verski svobodi, o katerem mora DZ zaradi veta državnega sveta odločati znova, poslanci opozicije in DeSUS pa nameravajo glasovanje obstruirati.

Drnovšek razočaran

Predsednik države Janez Drnovšek je z razočaranjem sprejel novico, da Gaspari v državnem zboru ni bil izvoljen za guvernerja Banke Slovenije v naslednjem šestletnem obdobju. "Kot sem že napisal v svojem predlogu, gre za odličnega poznavalca naših in mednarodnih financ, z bogatimi izkušnjami pri izgradnji slovenskega finančnega in monetarnega sistema. Njegova neizvolitev je zelo slab znak za slovensko in mednarodno javnost, saj kaže, da se nadaljuje trend izpodkopavanja neodvisnih institucij v državi," meni Drnovšek.

"Kdor koli misli, da si bo z zavzemanjem finančnih, gospodarskih in medijskih institucij zagotovil trdno in dolgotrajno vladanje, se moti. Ravno nasprotno. Vlada, ki zna biti dovolj modra, da si zagotovi sodelovanje neodvisnih in visoko usposobljenih strokovnjakov, bo veliko bolj verodostojna in sprejemljiva za državljane. Če pa svoje odločitve podreja svojim oblastvenim interesom in ne interesom države kot celote, žaga vejo, na kateri sedi. Ta veja pa je zaupanje. V nastali situaciji, bom moral predlagati drugega kandidata. Sedanjemu guvernerju BS poteče mandat 31. marca letos. Zakon ne predvideva podaljšanja ali nadomeščanja, če do takrat ne bo izvoljen novi guverner," dodaja Drnovšek.

"Zato bom moral postopke izbire pospešiti, da ne bi prišli v situacijo, ko BS ne bi imela guvernerja, in to ravno na začetku vstopa v skupni evropski monetarni sistem, ko mora naš guverner sodelovati pri odločitvah sveta guvernerjev Evropske centralne banke. Seveda bom tudi tokrat skušal predlagati kandidata, ki bo strokovno neoporečen, hkrati pa tudi politično neodvisen," je še zapisano v sporočilu predsednika države.

Za izvolitev je bilo potrebnih 46 poslanskih glasov

Oba kandidata je državnemu zboru v imenovanje posredoval predsednik države Drnovšek. O obeh so poslanke in poslanci odločali hkrati na tajnem glasovanju, za imenovanje oziroma za izvolitev pa sta potrebovala 46 poslanskih glasov.

Tako Grad kot Gaspari sta sicer prej uspešno premagala prvo oviro na poti do imenovanja, saj ju je potrdila večina članov mandatno-volilne komisije. A prvega so člani komisije soglasno podprli, za Gasparija pa je glasovalo deset članov komisije, osem pa jih je nasprotovalo. Podporo so mu namreč odrekle poslanske skupine SDS, NSi in SNS.

Precej očitkov na račun Drnovškove izbire kandidata

Grada je podporla večina poslanskih skupin, saj ne dvomijo v njegovo strokovnost in neodvisnost. Kljub temu je bilo slišati precej očitkov na račun Drnovškove izbire kandidata, ker se ni odločil za nobenega izmed prijavljenih na poziv.

Gradovo kandidaturo je predstavila svetovalka predsednika republike Magdalena Tovornik. " Kandidat, ki sodi v skupino vrhunskih pravnih strokovnjakov na ustavnem področju, je več kot 20 let bogatil, dopolnjeval in razvijal svoje znanje na Pravni fakulteti v Ljubljani," je poudarila. Po njenih besedah Gradova nepristranskost, načelnost ter njegovo zavzemanje za pravno kulturo in predvsem za pravno državo predstavlja pomemben prispevek h kakovosti dela in odločanja najvišjega sodišča za varstvo ustavnosti v naši državi.

Poslanci so bili razdeljeni glede podpore Gaspariju

Svetovalka predsednika Tovornik je uvodoma Gasparija predstavila kot človeka, ki je bil vse od nastanka države, še posebej pa po letu 1992, ko je prevzel vodenje ministrstva za finance, pomembno in uspešno dejaven na področju monetarne in ekonomske politike. Po šestih letih vodenja Banke Slovenije se številni domači in tuji strokovnjaki strinjajo, da je "imel guverner krmilo ves čas naravnano v pravo smer", je dejala ter spomnila na stabilen bančni sistem in uspešno uvedbo evra z letošnjim 1. januarjem.

Gaspariju so pred glasovanjem podporo izrekli v poslanskih skupinah LDS, DeSUS in SD, proti pa so po napovedih glasovali v SDS, NSi in SNS.

SDS: Gaspari že je od osamosvojitve Drnovškov tesen sodelavec in politični sopotnik

Jože Tanko (SDS) je takonapovedal, da poslanska skupina kandidata ne bo podprla. Opozoril je na neprimeren način komunikacije med predlagateljem kandidata za guvernerja in tistimi, ki odločajo. "Drnovšek je postopek predlaganja izpeljal na njemu lasten način," je bil kritičen ter ugotovil, da je Gaspari že "od osamosvojitve njegov tesen sodelavec in politični sopotnik".

Poslanska skupina SDS se je sicer z Gasparijem sestala dvakrat in mu zastavila vrsto vprašanj. Nihče mu ne odreka zaslug za uspešno uvedbo evra, je dejal Tanko, očital pa, da v času, ko družbena podjetja še niso bila olastninjena, ni poskrbel za nadzor nad denarnimi tokovi v tujini, ter da ni dovolj odločno nastopil pri preoblikovanju hranilno-kreditnih služb. Med drugim je spomnil še na neuresničen sklep o privatizaciji bank ter zamudo pri pripravi zakona o lastninjenju zavarovalnic.

Tanko je omenil še različne dokumente, ki so bili poslani v Evropsko centralno banko (ECB) ali so interno gradivo Banke Slovenije, a so prišli v javnost. Ob objavi internega gradiva se je pokazalo, da se je črni scenarij dejansko obdelal, je dejal. " Dejstvo je, da se je del teh ocen pojavil tudi v poročilih tujih institucij in to je postavljalo Slovenijo v položaj nekredibilnega partnerja, to pa vzbuja dvome v aktualno slovensko politiko na področju javnih financ," je še dejal Tanko.

V LDS podprli Drnovškov predlog

Drnovškov predlog pa se je zdel primeren, logičen in dober poslancem LDS, zato ga bodo po besedah Antona Ropa z veseljem podprli. Gaspari je pomembno soustvarjal uspešen gospodarski razvoj Slovenije, njeno vključevanje v EU in prevzem evra, je dejal. Poudaril je, da tajni dokumenti, ki naj bi dokazovali, da je Banka Slovenije ECB posredovala tajne dokumente z negativnimi ocenami slovenskega gospodarstva, ne obstajajo. " Smešno bi bilo trditi, da je Gaspari poskušal preprečiti vstop Slovenije v območje evra, potem ko se je 15 let boril za to," je dejal Rop.

Miran Potrč je napovedal, da poslanska skupina SD predlog o Gasparijevemu imenovanju v celoti podpira in bo glasovala za njegovo izvolitev. Argumentov proti kandidatu ni, obstajajo pa izmišljene obtožbe, je dejal. SNS, SDS in NSi je očital, da so v zadnjih 14 dneh v javnost poslale neresnične, polresnične ali izmišljene trditve in obtožbe, ki naj bi opravičile njihovo nasprotovanje predlaganemu kandidatu.

Predsednik vlade in finančni minister žal nista prispevala k temu, da razprav, ki jih je sprožilo pismo predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, ne bi bilo. Predvsem premier Janez Janša je vse bolj kazal nasprotovanje kandidatu, enako poslanci njegove stranke, je dejal Potrč.

Jožef Horvat (NSi) je menil, da mora Banka Slovenije prevzeti pomembnejšo vlogo pri regulaciji in predvsem nadzoru slovenskega finančnega sektorja. Centralni banki je očital, da svojega informacijskega kapitala ne izkorišča za večjo podporo finančnemu sektorju pri vstopu na tuje trge. Še manj pa je usklajeno delovanje z vlado. "V poslanski skupini imamo zaradi pomanjkljivo opravljenih nadzorstvenih nalog Banke Slovenije velike pomisleke," je dejal Horvat ter napovedal, da njihovo stališče do vnovičnega imenovanja ostaja nespremenjeno: Gaspariju ne morejo zaupati.

Sašo Peče (SNS) pa je spomnil na prodajo Nove Ljubljanske banke (NLB) belgijski KBC, s katero se je pozabilo na obljubo državljanom in državljankam iz leta 1994, da bodo sodelovali pri privatizaciji saniranih bank. Tedaj je bil finančni minister prav Gaspari, je povedal Peče. Gaspari po njegovih besedah ni edini primeren kandidat za položaj guvernerja, to bi bilo smešno trditi. Kot je dejal, Slovenija premore več kadra, in sicer bolj sposobnega in takšnega, ki se bo zavedal, kaj pomeni domače bančništvo v domačih rokah.

DeSUS: Ne vidimo nobenega razloga, da Gasparija ne bi podprli

Franc Žnidaršič (DeSUS) je v kratkem nastopu napovedal, da bo poslanska skupina kandidata za guvernerja podprla, ker ne vidi nobenega razloga, da tega ne bi storila.

Predstavnica madžarske narodne skupnosti Maria Pozsonec je Gasparija ocenila kot človeka, ki je vreden zaupanja. Z njim smo prehodili pot od EU do evra, je spomnila ter menila, da gre za človeka, ki ga naša mlada država in nova valuta potrebujeta. Ni pa še znano, kako je glasoval predstavnik italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli.

Trichet: Gaspari odigral izredno pozitivno vlogo

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet je danes po tem, ko se je seznanil z neizvolitvijo Gasparija za guvernerja BS, dejal, da je "Gaspari v pripravah Slovenije pri vstopu v območje evra ter pri pripravah centralne banke za vstop v evrosistem, odigral izredno pozitivno vlogo," so pojasnili pri ECB. Odzvala se je tudi Evropska komisija, ki pa meni, da ni primerno, da zadevo komentira. Kot so v izjavi še zapisali pri ECB, je Trichet še dejal, da namerava z Gasparijem in BS sodelovati, dokler postopek za imenovanje guvernerja ne bo zaključen. Gaspariju se sicer mandat izteče konec marca.

Novica je znana tudi Evropski komisiji, vendar komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia prav tako komentarja zaenkrat še nima.

Različni odzivi ekonomistov

Neizvolitev Gasparija je bila za nekatere ekonomiste pričakovana, za druge pa presenetljiva. Se pa strinjajo v oceni, da je bila nedavna afera okrog tajnih dokumentov Banke Slovenije povsem nepotrebna in škodljiva za ugled institucije.

Ekonomist Bogomir Kovač je današnji razplet dogodkov v DZ pričakoval. Bolj problematična pa se mu zdijo zadnja dogajanja okrog domnevnega pošiljanja tajnih dokumentov iz Banke Slovenije v ECB. Kot je dejal, je celotno dogajanje na osrednjo finančno inštitucijo vrglo precej slabe luči, kar je negativno predvsem z vidika njene verodostojnosti.

Bolj presenetljiva je bila Gasparijeva neizvolitev za ekonomista Francija Križaniča. Kot je dejal, sicer pričakuje, da bo predsednik države Janez Drnovšek Gasparija ponovno predlagal na položaj prvega moža Banke Slovenije. Gaspariju gre namreč vrsta pozitivnih zaslug, med katerimi je Križanič izpostavil stabilen vstop v evropski mehanizem menjalnih tečajev in uspešen prehod na evro.

O dogajanju glede tajnih dokumentov pa je dejal, da so projekcije analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije stvar centra samega ter da živimo v svobodni državi. Sicer pa je mnenja, da Gaspariju celotna afera ni okrnila ugleda.

Poslanci so se odločili, kot so se, je izid glasovanja v DZ komentiral direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) Janez Šušteršič. Izrazil je prepričanje, da bomo lahko do aprila, ko se Gaspariju izteče mandat, dobili človeka, ki bo dober guverner in bo sposoben voditi Banko Slovenije ter denarno politiko. Po Šušteršičevem mnenju zagotovo obstajajo ljudje, ki so tega sposobni, vprašanje pa je, ali so takšni, da jih bo DZ potrdil.

LDS: Zaradi neimenovanja Gasparija smo razočarani

Predsednik LDS Jelko Kacin je danes dejal, da so v stranki zaradi odločitve poslancev, da Gaspariju ne podelijo novega mandata za guvernerja BS, razočarani. Nadalje pa je ocenil, da je bil Gaspari odličen kandidat, neimenovanje pa je po njegovih besedah poskus vladajoče koalicije, da si podredi neodvisno finančno institucijo.

Kot je ocenil Kacin, je Gaspari dokazal, da je "resničen strokovnjak v evropskih okvirih", kar je pokazalo tudi glasovanje v državnem zboru, v katerem je kandidata za guvernerja podprlo 43 poslancev. Podpredsednica LDS Zdenka Cerar pa je opozorila tudi, da vladajoča oblast ni neupoštevala le mnenja predsednika države, pač pa tudi mnenja državljank in državljanov, med katerimi po njenih ocenah Gaspari uživa podporo in zaupanje.

Kacin je sicer opozoril, da pomeni neimenovanje Gasparija podrejanje neodvisne inštitucije Banke Slovenije in poskus preprečitve njene neodvisnosti v prihodnje. Ocenil je, da doslej nikoli imenovanje guvernerja finančnih oblasti "ni bilo stvar politike", v današnjem odločanju pa je po njegovih besedah šlo za "manifestacijo odločenosti vlade in vladajoče koalicije, da si podredi Banko Slovenije, da zamaje njeno neodvisnost in poseže v naš finančni sistem," je še dejal Kacin.