Gastronomska akcija v istrskih vaseh

Z gastronomskim projektom obujajo stare istrske navade, ko so gospodinje nabirale zeli in jih prodajale po tržnicah.

Objavljeno
12. april 2013 17.59
acr*ISTRA - KORTE
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Korte - Včeraj se je v vaseh istrskega podeželja (v Kortah, Šaredu in Medljanu) začela gastronomska akcija "Erbe per ovi" (Zeli za jajca), ena od vrste akcij iz izolskega turističnega projekta Kilometer nič.

Z akcijami želijo popestriti turistično ponudbo in privabiti v Izolo in njeno okolico tiste, ki si na tak način želijo tudi po drugi plati spoznati navade in posebnosti slovenske Istre.

Z gastronomskim projektom obujajo stare istrske navade, ko so gospodinje - Šavrinke - nabirale zeli, jih prodajale po tržnicah, tudi v Trstu, in so znale na sto načinov pripraviti zeli, ki jih je seveda največ v pomladanskem času.

Najpogosteje so nabirali šparglje (šparoge), bljušč, regrat (ki mu domačini pravijo pizdonkola), čemaž, koromač, grendič, ruško... Eno ali več teh zeli so podušili, najpogosteje pripravili z jajci (fritaja), pa tudi z rižem, fuži, testeninami...

Zdaj vse te skrivnosti in mojstrovine razkrivajo in predstavljajo v štirih gostiščih (Gostilna Korte, Torkla, Panoramna in turistična kmetija Medljan). Z zdravo hrano, ki gre v pozabo, želijo prispevati k prepoznavnosti kraja, je povedala Rozana Prešeren iz Turističnega društva Šparžin.

Običajno fritajo (s tremi zelmi, dvema jajcema in slanino) bodo ponujali do 18. maja po šest evrov. Poleg tega pa še katero drugo dobroto iz znanih in manj znanih zeli. Danes bodo te zeli predstavili tudi na tradicionalnem (sicer velikonočnem) izolskem sejmu Usake šćiat (vsakega po malem), ki je sicer največji sejem starin v Izoli