Gen Energija in HSE tudi v 2016 obljubljata klasiko

Eles zakupil 319 megavatov »hitre« energije za 12,6 milijona evrov.

Objavljeno
08. december 2015 20.16
Polona Malovrh
Polona Malovrh

V letu 2016 bosta za zagotavljanje električne energije, potrebne za izvajanje terciarne regulacije, skrbela Gen Energija in Holding Slovenske elektrarne. Eles je po neuspeli petkovi javni dražbi in po pogajanjih od omenjenih ponudnikov zakupil 319 megavatov terciarne rezerve, kar ga bo stalo 12,6 milijona evrov.

Na Elesu poravijo, da sta bili tako dražba za pozitivno kot negativno terciarno rezervo neuspešni, ker so ponujene cene presegale cene, v okviru katerih je bil Eles še pripravljen skleniti pogodbe. Po pogajanjih s kvalificiranima ponudnikoma je od Gen Energije zakupil 134 megavatov pozitivne terciarne rezerve, od HSE pa185 megavatov negativne. Glede na izpogajano ceno 35.000 oziorma 42.500 evrov za megavat, bo Gen Energija iz tega naslova letos prejela 4,7, HSE pa 7,9 milijona evrov.

Eles je sicer rok za oddajo prijav podaljšal kar dvakrat.

Zahteve Elesa za dobavo terciarne regulacije so bile tudi tokrat klasične, in sicer dobava manjkajoče električne energije v petnajstih minutah po izpadu elektrarne za pozitivno terciarno ter znižanje proizvodnje v prav tako petnajstih minutah po izpadu bremena za negativno terciarno rezervo. Zaradi morebitnega nedoslednega izvajanja sistemskih storitev bi si Eles lahko nakopal tudi sankcije.

Kakšna je v konzorciju za zagotavljanje terciarne rezerve vloga skoraj štiri desetletja starih plinskih blokov trboveljske Termoelektrarne, ki je sicer že vse leto v likvidaciji, na Elesu odgovarjajo: »Ponudnik mora svoje pogodbene obveznosti do Elesa izpolniti v vsakem trenutku, ne glede na to, ali ima enote v remontu oziroma so kako drugače nerazpoložljive. V Sloveniji enot, ki bi nudile rezervo, ni na pretek, zato pride v poštev tudi Tet.« Njeni plinski enoti - julija so ju zagnali kar dvakrat - sta v okviru pogodbenih razmerij med GEN Energijo in HSE letos izpolnili vse obveznosti.

Za primerjavo: v času obratovanja Teta sta plinski turbini v desetih obratovalnih urah v sistem prispevali 210 megavatnih ur elektrike; pri tem sta porabili prek 115.000 litrov ekstra lahkega kurilnega olja.