Gen energija ni privolila v trgovanje z Rožmanom

Želja politike za večji vpliv v Neku ni novost.

Objavljeno
04. april 2018 21.51
Janoš Zore
Janoš Zore
Krško – V torek je bilo na skupščini Nuklearne elektrarne Krško (Nek) predvideno glasovanje o novem starem predsedniku uprave družbe Stanetu Rožmanu, ki mu bo petletni mandat potekel 10. aprila. A tega ni bilo, saj lastnica slovenske polovice elektrarne Gen energija ni privolila v trgovino z glasovi, po kateri bi Slovenija v zameno za hrvaško podporo Rožmanu morala za hrvaškega člana uprave podpreti kader blizu HDZ.

Od leta 2003 Nek vodita dva člana uprave. Predsednik, saj elektrarna stoji v Sloveniji, prihaja iz Slovenije in ga predlaga Gen energija, kandidata za hrvaškega člana uprave določa lastnica hrvaške polovice objekta Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Rožman, ki pri 69 letih elektrarno vodi že polna tri desetletja, je v Sloveniji tudi za naslednji petletni mandat dobil podporo odgovornih, njegova torkova potrditev na skupščini Neka bi s stališča Slovenije tako morala biti zgolj formalnost. A glasovanja ni bilo, ker so, po naših neuradnih informacijah, Hrvati vztrajali pri zamenjavi svojega člana uprave Hrvoja Perharića. Pa čeprav se temu v primerjavi z Rožmanom mandat izteče šele čez leto in pol.

»Hrvati vežejo trgovino na imenovanje Staneta Rožmana. Če nam vi ne boste potrdili našega kandidata, vam mi ne bomo Rožmana,« je dejal naš vir, ki je želel ostati neimenovan: »Človek, ki ga želijo na mestu hrvaškega člana uprave Hrvati, ima domnevno vse reference in zahtevane kvalifikacije, ki so za to delovno mesto potrebna zaradi jedrske varnosti, saj je zaposlen na sorodni organizaciji naši upravi za jedrsko varnost (Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, op. a.). A ta oseba je iz vrst ali blizu politične koalicije na Hrvaškem, ki jo vodi HDZ. Cilj tega imenovanja, kot mi je bilo predstavljeno, je, da bi nekatera hrvaška podjetja s tem dobila izdatnejše posle v Neku.«

Mikaven denarni tok

V Gen energiji so glede vzrokov, zakaj v torek ni bilo glasovanja o predsedniku uprave, včeraj odgovorili, da postopki za imenovanje predsednika uprave Neka potekajo skladno z družbeno pogodbo Neka in meddržavno pogodbo o Neku. Dokler niso zaključeni, jih ne želijo komentirati, poudarjajo pa, da »postopki ne vplivajo na izvedbo remonta v elektrarni, ki poteka skladno s planom«. Do konca postopkov, kot so nam sporočili iz Neka, izjav ne daje niti Rožman.

Želja politike za večji vpliv v Neku – hrvaški minister za energetiko Tomislav Ćorić je bil pred leti predsednik odbora HDZ za finance – ni novost. Perharića je hrvaška politika želela v preteklosti že zamenjati s kandidatom, ki ni izpolnjeval vseh pogojev. Po drugi strani je slovenski s spornimi dokazi uspelo odstaviti Martina Novšaka na čelu Gen energije, a se je temu uspelo vrniti na čelo drugega energetskega stebra s pomočjo sodišča. Denarni tok okoli Neka je za politiko namreč mamljiv.

Investicije

Zgolj vrednost letošnjega remonta znaša 101 milijon evrov, od tega strošek storitev 32 milijonov evrov. Program nadgradnje varnosti med letoma 2011 in 2021 je ocenjen na 237 milijonov evrov, gradnja odlagališča in odlaganje nizko- in srednje-radioaktivnih odpakov do leta 2062 pa 327 milijonov evrov v primeru le slovenskega projekta, v primeru skupnega s Hrvaško pa 332 milijonov evrov. Pri tem ne gre pozabiti, da je Ćorić na jesenskem sestanku meddržavne komisije za Nek dal vedeti, da v primeru skupnega odlaganja slovenskih in hrvaških odpadkov iz Neka v Vrbini pri Krškem pričakuje večji finančni izkupiček za hrvaška podjetja.

V remont brez poslovodje

»Elektrarna v remont ne bi smela iti brez poslovodje,« je trgovino z glasovi kot neodgovorno dejanje označil naši vir.

»Kaj konkretno se je dogajalo na torkovi skuščini ne vem,« pravi direktor slovenske uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar, ki je neuradno slišal za zahteve Hrvatov: »Dogajanje pozorno spremljam, pričakujem pa, da bo novi predsednik uprave imenovan pravočasno.«