Geopark Idrija bo prebujal podeželje

Z rezultati leto in pol trajajočim projektom idrijskega geoparka so postavljeni temelji, da Geopark Idrija ne bo le mrtva črka na papirju, zatrjujejo snovalci projekta.

Objavljeno
10. julij 2013 01.24
*bmo* divje jezero
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Izjemna geološka in ostala naravna bogastva 294 kvadratnih kilometrov velikega parka, ki zajema celotno idrijsko občino, obenem daje priložnost za povezavo lokalne skupnosti in drugih ustanov, gospodarskih dejavnosti in prebivalcev. Prvi pogoj za razvoj geoturizma na Idrijskem je postavljen, pravijo v geoparku, kjer želijo z načrtnim in povezanim pristopom pripraviti strokovne podlage, vsebinske programe in promocijska gradiva ter vzpostaviti organiziranost in delovanje Geoparka Idrija v praksi.


»Postavili smo osnovo za delo v prihodnje,« je pojasnila svetovalka za geopark Mojca Gorjup Kavčič: »Kar smo označili na papirju, moramo označiti še v naravi. Najprej bomo vse skupaj ovrednotili in nato glede na denar, ki bo na voljo, tudi izvajali dela. Določene poti pa smo že označili, da vidimo, kako bodo funkcionirala.« V Centru za idrijsko dediščino, ki je upravljavec geoparka, upajo, da bodo z novim projektom predramili tudi idrijsko podeželje, ki da se razvojno šele prebuja. »Zelo bi bili zadovoljni, če bi opazili napredek na podeželju. Predvsem bodo morali najprej domačini sprejeti park, upam pa, da bi postal prepoznavna blagovna znamka tudi v Sloveniji in tudi izven naših meja,« je dodala Kavčičeva.


Formalno se projekt zaključuje v teh dneh. V 18 mesecih so Idrijčani oddali prijavnico za članstvo v Evropski mreži geoparkov, izdelali programske dokumente, projektna-izvedbena dokumentacija dveh centrov Krekovše in Šturmajce ter pet interpretacijskih točk na tematskih poteh in elaborat javne turistične infrastrukture ter opreme v Geoparku. Skoraj 100 občanov je sodelovalo pri pripravi promocijskega filma, zaživela je s podatki založena spletna stran geoparka in občinska vodniška služba. Za tematske poti so sestavljeni učni programi, oblikovana je mreža šol na Idrijskem in Cerkljanskem. Tik pred izidom je karta Geoparka Idrija z označenimi tematskimi potmi, opisi, ponudniki ter tradicionalnimi dogodki na tem območju, zaključuje se tudi posodobitev multivizije ter interpretacije in predstavitve rudišča za obiskovalce Antonijevega rova.


V prihodnje bo delovanje geoparka v največji meri financirala idrijska občina. V teh dneh so v Idriji sicer še dopolnili prijavnico za članstvo v mreži evropskih geoparkov, končna odločitev o morebitnem sprejetju idrijskega v omenjeno družbo pa bo padla septembra v Italiji.