Geoss: Ministrica Majda Širca kritično o kulturi dialoga

V počastitev kulturnega praznika je bila v organizaciji Društva Geoss pred pomnikom Geometričnega središča Slovenije (Geoss) tradicionalna vseslovenska proslava.

Objavljeno
06. februar 2011 19.47
B. R., Litija
B. R., Litija
Spodnja Slivna – Ob množici udeležencev je iz grl pevskega zbora Geoss po posavskem hribovju odmevala slovenska himna. Izrečene besede nastopajočih pred pomnikom slovenstva so imele bogato narodnozavedno sporočilo.

Slavnostna govornica je bila tokrat ministrica za kulturo Majda Širca. Zbranim je spregovorila o kulturi obnašanja in se vprašala, ali naša družba sploh ohranja kulturo dialoga. Vse prevečkrat smo namreč priča sovražni in nestrpni govorici, kjer je, v nasprotju s pesnikom Francetom Prešernom, brat bratu sovrag in sosed sosedu zoprn mejak.

»Predsednik države laže, predsednik vlade nima kaj pametnega povedati, se sliši na osrednjih nacionalnih poročilih po tem, ko ta isti predsednik vlade pove, da je v težkih časih recesije zagotovljenih več kot 70 milijonov evrov za središčni evropski kulturni projekt,« je Širca v bran stopila predsedniku države Danilu Türku in predsedniku vlade Borutu Pahorju.

Po njenem prepričanju je sicer res, da nam ne gre najbolje, ker je svet v krču, ki ga je zanetila »zenitna točka (post)kapitalističnega razvoja«. Ta krč pa zdaj reproducira nove histerije in nervoze, ki se utapljajo v splošnem negativizmu, zavračanju in nervozah in nikakor ne najde poti, kako speljati svet v boljše tire.