Gibalni park zdravja v Kranju

Vrednost celotnega projekta je bila 1,17 milijona evrov, samo v Kranju pa je bila 34.570 evrov.

Objavljeno
03. oktober 2014 14.19
Gibalni park za starejše Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj - V okviru triletnega projekta PANGeA so v Kranju opravili meritve pri 150 ljudeh, starih od 60 do 80 let. Ugotovili so, da Kranjčani v primerjavi z Ljubljančani in Koprčani pozitivno odstopajo pri koncentraciji sladkorja v krvi in pri indeksu splošnega fitnesa (predvsem na račun moči nog), negativno pa pri abdominalni debelosti (obseg pasu), visokem krvnem tlaku, ravnotežju in vzdržljivosti.

Izidi meritev so bili podlaga za namestitev naprav v Športnem parku Kranj, med atletsko stezo in teniškimi igrišči. V novem takoimenovanem parku zdravja je šest naprav, na katerih je mogoče skupaj izvajati 46 različnih aerobnih vaj. Kot poudarjajo, so naprave, ob katerih so nameščena navodila, varne in primerne tudi za pomoč pri okrevanju po poškodbah, operacijah in kapi.

Projekt PANGeA - Telesna aktivnost in prehrana za kakovostno staranje - vodi Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem, vanj so vključene številne slovenske in italijanske inštitucije, sofinanciran pa je bil v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenije in Italije. V prvi tako široki epidemiološki študiji, neposredno vpeti v okolje, so strokovnjaki proučevali, v kakšni kondiciji so starejši v Sloveniji in Italiji ter iskali dejavnike zdravega staranja.

Vrednost celotnega projekta je bila 1,17 milijona evrov, samo v Kranju pa je bila 34.570 evrov, pri čemer je 29.390 evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, 3500 evrov ministrstvo za gospodarski razvoj tehnologijo, prispevek Mestne občine Kranj pa je bil 1700 evrov. Za pripravo postavitve gibalnega parka je občina dodatno namenila še 5000 evrov.