Gimnazija Kočevje in ribniška likovna šola oblikovali skupen program

Kočevski gimnazijci imajo letos prvič nov izbirni predmet – likovno snovanje.

Objavljeno
29. september 2014 17.24
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje – Sodelovanje Gimnazije in srednje šole Kočevje in Rokodelskega centra Ribnica, kjer že sedmo leto deluje likovna šola LICE, je bilo samo vprašanje časa. Gimnazija zaradi prepolovljenih generacij – letos se jih je v vsej zgodovini vpisalo najmanj, vsega 36 - išče nove programe in vsebine, likovna šola pa je svoj program razširila na novo, mlajšo generacijo.

Meta Kamšek, ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje, pravi, da bi bila v Kočevju utopija razmišljati o umetniškem programu, ker bi zanj morali pridobiti 28 dijakov. Zato so ure odprtega kurikuluuma, ki jih lahko šole razdelijo med predmete po svoji presoji in so jih do sedaj namenjali maturitetnim predmetom, letos oblikovali v nov izbirni predmet. »Mladi iščejo nišne interese, nekaj, kjer se lahko bogatijo,« pravi Kamškova. Zato so k dvema izbirnima predmetoma – kultura in civilizacija ter študij okolja z informatiko – dodali še likovno snovanje. »Poudarek je predvsem na praktičnem delu,« pravi Sašo Koprivec, akademski slikar in vodja tega projekta.

Novi izbirni predmet si je letos izbralo sedem dijakov, ki bodo ta predmet obiskovali 210 ur oziroma tri ure tedensko. Posebnost je v tem, da bo pouk potekal v Rokodelskem centru Ribnica. Učni načrt obsega poleg umetnostne zgodovine tudi risanje, slikarstvo, kiparstvo, grafiko in arhitekturo. Mentorjev je pet: poleg Koprivca še Stane Kljun, vodja Galerije Miklova hiša, akademski kipar in grafik Božidar Strman, akademski kipar Marko Glavač in arhitekt Janez Zobec. Vsi mentorji so vodje ali mentorji LICE. »Programa likovne šole LICE nam za gimnazijo ni bilo potrebno veliko prilagajati, saj imamo podoben način dela že sedem let,« pravi Sašo Koprivec.

V LICE imajo letos med 60 do 70 slušateljev, pravi Koprivec: »Ko slušatelji končajo štiriletno šolo, se lahko vpišejo v projektni letnik. Zato imamo ljudi, ki so že sedmo leto pri nas. Nam pa zaradi programa, ki pritegne koliko ljudi, počasi že zmanjkuje popoldnevov,« pravi Koprivec.

Bistvo ribniške likovne šole je praktično delo, ki ima utemeljitev tudi v teoriji. Toda glavni cilj ni ustvarjanje umetnikov, ampak z umetnostjo ljudem odpirati oči ljudem, pravi Sašo Koprivec: »Da postanejo bolj pozorni opazovalci sveta in ga izkusijo na drugačen način.« Meta Kamšek pa dodaja, da razumevanje likovne govorice ni nepomembno, saj je odlična izkušnja za vrsto poklicev; od oblikovanja, umetnosti, arhitekture…