Gjerkeš bo danes prevzel posle

Poslanci so z 48 glasovi za in 30 proti imenovali Henrika Gjerkeša za novega ministra za regionalni razvoj in lokalno samoupravo. Kljub zapletom v Desusu je koalicija strnila vrste in Gjerkeša so podprli vsi poslanci SD, Zaresa, LDS in pet poslancev Desusa.

Objavljeno
22. oktober 2009 23.39
Tanja Starič
Tanja Starič
Ljubljana - Henrik Gjerkeš, ki ga je državni zbor v četrtek imenoval za novega ministra brez resorja, odgovornega za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, bo že danes od svoje predhodnice Zlate Ploštajner prevzel posle.

Novoimenovani minister bo posle od svoje predhodnice prevzel že danes, in sicer ob 11. uri.

Gjerkeš je sicer po imenovanju v državnem zboru izrazil zadovoljstvo nad podporo ter napovedal, da bo odgovorno in vestno opravljal svoje naloge. Kot je dejal, se bo najprej pogovoril s sodelavci, ki so že na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, in takoj pričeli z delom. Prva prioriteta bo nadaljevanje z delom pri pokrajinski zakonodaji, česar se bo lotil že prihodnji teden.

Prepričljiv nastop

Poslanci so z 48 glasovi za in 30 proti imenovali Henrika Gjerkeša za novega ministra za regionalni razvoj in lokalno samoupravo. Kljub zapletom v Desusu, ki bodo svoj epilog doživeli prihodnji teden, je koalicija strnila vrste in Gjerkeša so podprli vsi poslanci SD, Zaresa, LDS in pet poslancev Desusa. Vili Rezman se je pri glasovanju vzdržal, njegov poslanski kolega Franc Žnidaršič pa je bil službeno odsoten.

 

Da bo kandidat po vsej verjetnosti dobil podporo, je bilo jasno že po seji odbora za lokalno samoupravo. Po besedah predsednika Vilija Trofenika je bil namreč nastop Henrika Gjerkeša prepričljiv in dovolj »soliden«, da so zanj glasovali vsi koalicijski poslanci. To stališče so nato na plenarnem zasedanju zastopali predstavniki vseh štirih vladnih skupin. Je pa Cveta Zalokar Oražem (Zares) pri tem poudarila, da je »ključna odgovornost vendarle vezana predvsem na Karla Erjavca in Boruta Pahorja, saj kandidata v nekaj urah le ni mogoče v celoti spoznati in oceniti«.

 

V opozicijski SNS so glasovali vsak po svoji vesti, vzdržali so se trije poslanci SLS, drugi poslanci opozicije pa so bili proti. »Kako lahko učinkovito deluje vlada, ki v svoj komplet umesti ministra, ki nima opore niti v lastni stranki niti med lastnimi poslanci?« se je vprašal Jože Tanko (SDS), njegov kolega Zvonko Černač pa, da je »vlada zamudila idealno priložnost za temeljito rekonstrukcijo« in da bodo resor za regionalni razvoj očitno vodili drugi.


»Tudi Gjerkeš ni popoln«


Predsednik vlade Borut Pahor je pohvalil delo dosedanje ministrice, ki je pustila »dobro dediščino«, saj je Slovenija v enem letu »prišla z minusa na plus« pri črpanju evropskih sredstev. Za Henrika Gjerkeša se je odločil zlasti zaradi referenc pri sodelovanju, svetovanju in vodenju razvojnih regionalnih projektov. Kot najpomembnejši projekt, ki ga čaka, je predsednik vlade navedel pospešeno črpanje evropskih sredstev (štiri milijarde evrov do leta 2015), priznal pa je, da »so za delo ministra potrebne zadostne izkušnje«, zato mu bosta pomagala državna sekretarja Andrej Horvat in Rado Genorio. »Gjerkeš ni popoln kandidat, a to ni nihče. Je pa pripravljen dati vse od sebe,« je zatrdil predsednik vlade.

 

Gjerkeš: Delo se začne takoj!

 

»Z delom bomo začeli takoj, prva prioriteta pa bo nadaljevanje projekta ustanavljanja pokrajin,« je nekaj minut po imenovanju povedal novi minister. Na vprašanje, koliko pokrajin bo imela Slovenija, ni odgovoril, ker »če bi bilo to tako preprosto, bi pokrajine že imeli«. Potrdil je, da Zlata Ploštajner ostaja na ministrstvu in bo sodelovala pri črpanju evropskih sredstev. O velikokrat izrečenem očitku, da nima političnih izkušenj, je Gjerkeš dejal, da je to lahko tudi prednost, saj »prihaja neobremenjen«. Priznal je, da ga je bilo strah, ko se je odločal o kandidaturi, vendar je zdaj to že mimo. Spor v Desusu obžaluje, vendar z njim zaradi preobilice dela ni podrobno seznanjen.

 

V Desusu bo še vroče

 

Medtem pa se spor v Desusu stopnjuje. Karl Erjavec nam je povedal, da bo »storil vse«, da bo vrh stranke prihodnjo sredo Vilija Rezmana izključil iz poslanske skupine. »Postopki izbire kandidata so bili demokratični, da bolj ne bi mogli biti,« še vedno trdi Erjavec.

 

Poslanec Rezman je potrdil, da je vrnitev poslanskega mandata tudi ena od možnosti, o kateri bo razmišljal v prihodnjih dneh. Erjavca je označil za »izganjalca hudiča« in poudaril, da so se v stranki s pobudo o izključitvi iz poslanske skupine namenili »izpeljati postopek, ki je v nasprotju z ustavo«.


Več v petkovi tiskani izdaji Dela