Gjerkeš bo služboval na Žarnićevem ministrstvu

"O natančni obliki sodelovanja se še dogovarjamo, definitivno pa gre za delovno mesto v ministrskem kabinetu in je vezano na mandat Roka Žarnića," je informacijo, da se seli na okoljsko ministrstvo, za Delo potrdil nekdanji minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš.

Objavljeno
02. februar 2011 18.54
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana -  Pri tem je težko prezreti dejstvo, da tako Žarnić, kot nekdaj Gjerkeš prihajata iz ministrske kvote Desusa, a na okoljskem resorju mirijo: zaposlitev je povezana izključno s strokovnostjo.

"Gospod Gjerkeš je kader, ki ga je treba izkoristiti," razmišlja minister Žarnić. "O njegovi strokovnosti govorijo rezultati, ki jih je imel pri pridobivanju evropskih sredstev. In prav na tem področju je njegova pomoč več kot dobrodošla." V svojo primernost je prepričan tudi nekdanji minister, ki ga je konec decembra odnesel štirinajsturni pivski podvig. "Kot minister sem s svojo ekipo evropsko kohezijsko politiko spravil na zavidljivo raven, smo pa opazili nekatera občutljiva področja. Eno izmed njih je prav okoljsko vlaganje, zato me vabilo gospoda Žarniča, da z mojimi izkušnjami zmanjšamo tveganje za morebitne izpade evropskih sredstev, zelo razveselilo," je svojo dokončno odločitev pojasnil Gjerkeš.

Tudi on zanika namigovanja o zaposlovanju po strankarskih vezah in prijateljstvih. "Sam ne gledam s tega vidika. Res, da sva z ministrom Žarničem prijatelja že od prej in se tudi druživa. A ko je beseda nanesla na zaposlitev, sva idejo izdelala predvsem po strokovni plati," trdi Gjerkeš. Dodaja, da je imel na mizi več ponudb za delo - med drugim tudi profesuro na matični novogoriški univerzi -, a se je zavestno odločil za "najmanj lagodno, a najbolj zanimivo". Z delom naj bi začel sicer v roku dobrega tedna dni, a je v zadnjih dveh dneh, ko so še potekala dogovarjanja menda že dal nekaj nasvetov.