Gjerkeš: Število pokrajin ne more biti veliko

Novi minister za kolano samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš je dejal, da bo najverjetneje že v tem tednu steklo posvetovanje s koalicjo o pokrajinah. Zavzema se za močne pokrajine, o njihovem številu se ne želi opredeliti.

Objavljeno
08. november 2009 15.44
Mo.Z.
Mo.Z.
Ljubljana - Novi minister za kolano samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da bo najverjetneje že v tem tednu steklo posvetovanje s koalicijo o pokrajinah. Zavzema se za močne pokrajine, a se podrobneje o njihovem številu ne želi opredeliti. Izvedba prvih volitev v pokrajine v letu 2010 se mu zdi nerealen cilj. "Če ne bomo zbrali dovolj politične volje in dialog vodili na racionalni ravni, to ni realno," pravi minister.

Glede števila pokrajin se je stroka opredelila za tri do osem, predsednik vlade za tri. "Po mojem mnenju Slovenija potrebuje močne, samozadostne, konkirenčne pokrajine, ki bodo primerljive s čezmejnimi pokrajinami ali pokrajinami v veropi. S tega vidika glede na svojo velikost in število prebivalcev število pokrajin nemore biti veliko," je mnjenja Gjerkeš.

 

V pripravi so spremembe zakona o lokalni samoupravi, ki jih načrtujejo naslednje leto. «Na osnovi analiz ugotavljamo stanje in bomo predlagali morebitne izboljšave na področju lokalne samouprave," razlaga minister za lokalno samoupravo.

 

Današnji referendum o novih občinah minister razume kot izražanje nezadovoljstva. "Vendar je moje stališče glede drobljenja občin znano: skozi finančno, gospodarsko slabitev pri drobljenju večjih občin se slabi gospodarski potencial ne le na občinski ravni, temveč tudi na nacionalni," pravi Gjerkeš.