Gjerkeš: Stroka zagovarja od tri do osem pokrajin

Stroka se je strinjala, da zagovarja velike pokrajine, to je od tri do osem pokrajin, je po seji strateškega sveta za decentralizacijo in regionalizacijo dejal minister Henrik Gjerkeš. Soglašali so, da je sedaj trenutek za politične odločitve.

Objavljeno
04. november 2009 21.57
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Stroka se je strinjala, da zagovarja velike pokrajine, to je od tri do osem pokrajin, je po seji strateškega sveta za decentralizacijo in regionalizacijo dejal minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš, ki je v odsotnosti premiera vodil sejo. Dodal je, da so soglašali, da je sedaj trenutek za politične odločitve.

Gjerkeš upa, da bo ta politična odločitev in usklajevanje, ki bo potekalo v koaliciji, z župani in drugo zainteresirano javnostjo, v kratkem in takrat bodo tudi javnost lahko obvestili o natančnejšem številu pokrajin.

 

Kot je pojasnil, je strateški svet danes obravnaval gradivo, ki se nanaša na temeljne značilnosti pokrajin - organizacijske, finančne in funkcionalne. Ob tem je podprl usmeritev, naj bo pri prenosu pristojnosti z države na pokrajine zagotovljena postopnost.

 

Po ministrovih besedah svet vladi predlaga, da služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko pripravi zakonodajo o pokrajinah, ki bo določala njihove pristojnosti, pokrajinske organe in način njihove izvolitve, ter bo vsebovala splošne določbe, ki bodo omogočale izvedbo pokrajinskih volitev in začetno delovanje pokrajin. Pri tem je Gjerkeš razkril le, da naj bi bilo pokrajinskih zakonov manj, kot jih je bilo predlaganih v prejšnjem mandatu.


"Dobili smo strokovne podlage, zdaj sledi usklajevanje," je dejal Gjerkeš in pojasnil, da so modeli narejeni v razponu, kot ga je predlagala stroka, torej od tri do osem pokrajin. Nasprotno je eden od članov strateškega sveta, upokojeni profesor za področje javne uprave Stane Vlaj navedel, da so se opredelili za šest do osem pokrajin. Kot je dejal, je novi minister z razumevanjem sprejel njihovo stališče, da so za model velikih pokrajin, se pravi od šest do osem, s tem, da se ni izrecno opredelil proti trem pokrajinam.

 

Vlaj je še opozoril, da je potrebno povezati projekt "pokrajinizacije" tudi s kritično analizo občin in sistema lokalne samouprave v Sloveniji nasploh, saj bi se tako izognili istim napakam kot pri občinah, na primer glede pristojnosti, financiranja ter razmerja med državo in bodočimi pokrajinami. Navedel je še, da gradivo govori o področjih, na katerih naj bi pokrajine opravljale naloge, ki pa bodo konkretizirane skozi področne zakone.