Glasovanje o zakonu o Pomurju pozno zvečer

Predlog zakona o razvojni podpori pomurski regiji med ukrepi za pomoč me drugim napoveduje pripravo programa spodbujanja konkurenčnosti, spodbude za zaposlovanje in davčne olajšave.

Objavljeno
22. oktober 2009 21.16
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - DZ je sklenil obravnavo predloga zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010 - 2015, s katerim naj bi pospešili razvoj tega dela Slovenije in mu omogočili prebroditi krizo. O vloženih dopolnilih in sprejemu zakona, ki naj bi se začel uporabljati s 1. januarjem 2010, bodo poslanci in poslanke glasovali pozno zvečer.

Predlog zakona med ukrepi za pomoč Pomurju napoveduje pripravo programa spodbujanja konkurenčnosti v naslednjem šestletnem obdobju, spodbude za zaposlovanje, davčne olajšave za investiranje ter prednostno obravnavo programov in projektov pri kandidiranju za sredstva iz razpisov. Pri tem bodo investicije podpirale predvsem v osnutku zakona zapisane primerjalne prednosti Pomurja, to pa so geotermalna energija in drugi obnovljivi viri energije, kmetijstvo in agroživilstvo ter turizem.

 

S tem tremi panogami ne bomo dosegli razvojnega preboja v Pomurju, je nasprotoval Radovan Žerjav (SLS). Za razvojni preboj je potrebna tudi tradicionalna industrija te pokrajine, torej procesna industrija, kovinsko predelovalna in elektro industrija, je predstavil dopolnilo poslanske skupine SLS.

 

Izkoristiti je treba geotermalno energijo v povezavi s kmetijstvom, je vladni predlog zagovarjala Cveta Zalokar Oražem (Zares). Zgraditi je treba rastlinjake in v Prekmurju narediti slovenski zelenjavni vrt, je pozvala.

 

V SLS tudi predlagajo, naj se sredstev, ki se jih bo z zakonom namenilo spodbujanje razvoja Pomurja, ne sme koristiti za izdelavo študij, ekspertiz, strokovnih podlag in druge dokumentacije ter za sklepanje svetovalnih pogodb. "Imamo dovolj projektov, analiz in programov, potrebujemo pa delovna mesta," je dejal Žerjav in pozval, naj se razpoložljivi denar nameni izključno za ta namen.

 

Soglašal je Matjaž Zanoškar (DeSUS), ki se mu zdi pomembno, da se denar za spodbujanje in razvoj Pomurja namenja za najbolj vitalne dele tega območja. Nasprotno je imel pomisleke do dopolnila Janko Veber (SD), ki je vprašal, ali bomo res lahko izvedli vse načrtovane programe in spodbude brez ustreznih študij in analiz.

 

Prav tako se v SLS ne strinjajo z določbo, po kateri se del sredstev iz 33 milijonov evrov vrednega programa spodbujanja konkurenčnosti pomurske regije, ki ga bo vlada sprejela pred koncem februarja 2010, namenja za podporo pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov v regiji. Gre za tri milijone evrov, ki naj se namesto tega namenijo za spodbujanje naložb podjetij in ustvarjanje novih delovnih mest, je pozval Žerjav.

 

Podjetja in fizične osebe s sedežem in dejansko ekonomsko aktivnostjo v Pomurju bodo ob zaposlitvi invalidov ali drugače prikrajšanih delavcev za najmanj leto dni deležni znižanja davčne osnove za 70 odstotkov stroškov tega delavca, v primeru zaposlitve za najmanj dve leti pa se jim bodo povrnili plačani prispevki delodajalca za socialno varnost. Janko Veber (SD) je ob tem pozval k pripravi primerljivih rešitev tudi ostala območja, ki imajo enake ali še hujše težave od Pomurja

 

Zakon poleg tega tem zavezancem ponuja tudi investicijske olajšave. V prihodnjih šestih letih bodo namreč lahko uveljavljali zmanjšanje davčne osnove v višini 70 odstotkov investiranega zneska za nove začetne investicije v opremo in neopredmetena sredstva. Poslanska skupina SLS sicer predlaga podaljšanje tega ukrepa do leta 2020.

 

V poslanski skupini SDS pa nasprotujejo vzpostavitvi medpodjetniškega izobraževalnega centra v Pomurju, za kar naj bi namenili približno dva milijona evrov. Vse predvidene naloge tega centra lahko opravlja obstoječa regionalna razvojna agencija skupaj z interesnimi združenji in izobraževalnimi ustanovami, je menil Štefan Tisel (SDS), medtem ko je Breda Pečan (SD) medpodjetniški izobraževalni center izpostavila kot enega od magnetov, ki bodo pomurske kadre privabili nazaj v domače kraje.