Glasovi ekologov proti piramidi

Ob polemikah glede postavitve letalskega muzeja na Primorskem so se oglasili ekologi, ki v gradnji 148-metrske piramide za potrebe muzeja vidijo hud poseg v okolje.

Objavljeno
24. februar 2007 17.05
Ajdovščina - Ob polemikah glede postavitve letalskega muzeja na Primorskem so se oglasili ekologi, ki v gradnji 148-metrske piramide za potrebe muzeja vidijo hud poseg v okolje, pišejo sobotne Primorske novice. "Visoka steklena piramida bo kazila podobo Vipavske doline in Krasa, predstavljala hud okoljski poseg v rodovitno dolino, ogrožala ekološki, kmečki in vinski turizem ter vnašala piramido kot tujek v slovenski prostor," časnik povzema predsednika Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karla Lipiča.

Vpliv na kakovost življenja

Lipič opozarja, da se bo kakovost življenja in bivanja v neposredni okolici načrtovanega muzeja bistveno zmanjšala zaradi večjih emisij iz prometa, hrupa ter obremenitve vodnih virov in podtalnic in poselitve naravnega prostora. Časnik še navaja stališče omenjene ekološke zveze, da je bilo v zvezi z okolju neprijaznim projektom slišati več nepremišljenih izjav, katerih nosilci pozabljajo na obstoječo okoljsko zakonodajo, dolgoročni okoljski razvoj ter zavarovano in še ohranjeno pokrajino ob Nanosu.

Pobudnik letalskega muzeja Zmago Jelinčič pomisleke ekologov jemlje bolj kot osebni napad. "Lipič govori neutemeljeno in nespametno o zadevah, ki jih ne pozna."

Odločitev pred poletjem

Direktorica območne gospodarske zbornice za severno Primorsko Mirjam Božič je izjavila, da bo aeronavtični muzej skupščine Zahodnoevropske unije skoraj zagotovo stal na severnem Primorskem. Odločitev o lokaciji muzeja naj bi sprejeli pred poletjem. Določeno je, da bo imel letalski muzej obliko 148 metrov visoke enakostranične steklene piramide. Zavod s sedežem v Novi Gorici naj bi bdel nad projektom letalskega muzeja, usklajevala ga bo območna gospodarska zbornica za severno Primorsko. Ajdovski občinski svet je ureditev letalskega muzeja, ki bo po ocenah stal okrog 80 milijonov evrov, podprl že decembra.