“Glavna ovira je Jelko Kacin”

Poslanec LDS Slavko Gaber se še vedno ni odločil, ali se bo udeležil sobotnega omizja vodilnih članov LDS, na katerem bi razpravljali o krizi v največji opozicijski stranki.

Objavljeno
08. januar 2007 21.04
Slavko Gaber
Ljubljana - Poslanec LDS Slavko Gaber se še vedno ni odločil, ali se bo udeležil sobotnega omizja vodilnih članov Liberalne Demokracije Slovenije pod pokroviteljstvom Liberalne akademije (LA), na katerem bi razpravljali o krizi v največji opozicijski stranki. Za je danes ponovil, da je sestanek smiseln, če bodo na njem govorili o oblikovanju novega vodstva, ki bi bilo sposobno povezati stranko. Po Gabrovem mnenju je glavna ovira za to predsednik LDS Jelko Kacin, ki dogajanja v liberalni demokraciji ne želi komentirati.

Prostor za razpravo o "viziji in strategiji" stranke je predvsem v njenih organih, zato Kacin ne želi komentirati različnih izjav članov LDS, so danes sporočili iz stranke. Kacin "ne more pristati na to, da bi se javno opredeljeval do različnih stališč posameznega člana ali članov stranke ter političnih pobud, vključno s pobudo Liberalne akademije za pogovor nekaterih vidnejših članov stranke, saj je njegova osnovna naloga graditi ugled in verodostojnost stranke".

V sporočilu je zapisano, da je Kacin pobudo Liberalne akademije načeloma že pozdravil, saj so odkriti pogovori znotraj stranke vedno koristni in tudi lahko prispevajo k večjemu zaupanju volivk in volivcev. Poslanstvo članov stranke mora biti iskanje rešitev in povezovanje vseh potencialov LDS. "Vsako izključevanje drugače mislečih posameznikov ali zavračanje drugačnih idej pa je neproduktivno. Najpomembnejša naloga, ki čaka LDS v prihodnjih nekaj mesecih, je javnosti pokazati sveže ideje in vsebino, ki bodo kredibilna alternativa sedanji vladajoči koaliciji," še meni Kacin.

Gaber: S Kacinom ni mogoče oblikovati učinkovito alternativo vladajočim

Tudi Gaber meni, da je treba oblikovati učinkovito alternativo vladajočim, a to s Kacinom kot predsednikom LDS ni možno. Prostor za novo socialno-liberalno stranko se po besedah nekdanjega podpredsednika LDS razpira iz dveh razlogov - zaradi delovanja sedanje oblasti, ki ni sposobna prebojev, ter "posedanja in radikalizacije" liberalne demokracije.

Gaber je sicer poudaril, da ne ustanavlja nove stranke in ne spodbuja odhodov iz nje, potrdil pa je, da bo imel malo motiva, da ostane v stranki, če bo Kacin ostal njen predsednik. Na vprašanje, ali predvideva, da bo poslanska skupina v primeru Kacinovega nadaljnjega vodenja stranke razpadla, je dejal, da nič ne predvideva in da se bodo do tega opredelili poslanci.

Gaber je zagotovil, da so vse njegove poteze in jasna stališča v zadnjem času namenjene temu, da bi se "prebudil razmislek" o oblikovanju skupine ljudi, ki bi pripravila program in našla "osebo, s katero bi lahko sodelovale vse pomembnejše linije v LDS". Pojasnil je še, da je njegova udeležba na omizju LA vprašljiva predvsem zaradi Kacinovega vztrajanja, da pogovor o novem vodstvu LDS ne more biti tema sestanka.

Drugi vodilni člani LDS so bolj zadržani

Nekateri drugi vodilni člani LDS so bili v izjavah bolj zadržani. Medtem ko je vodja poslanske skupine Anton Rop nedosegljiv, ker je do srede na dopustu, poslanec Milan M. Cvikl, ki je Kacina tako kot Gaber pred časom pozval k odstopu, danes dogajanja v stranki ni želel komentirati. Tudi poslanec Jožef Školč se do "radikalnih stališč" nekaterih strankarskih kolegov ne želi opredeljevati, saj stranki ne pomaga, če si njeni člani prek medijev izmenjujejo stališča. Tudi namestnica vodje poslanske skupine LDS Majda Širca želi s podrobnejšim opredeljevanjem do položaja v stranki še počakati.

Poslanec in predsednik sveta stranke Anton Anderlič od kongresa pričakuje predvsem to, da bodo postopki tekli korektno, da bodo razprave v mejah kulturnega dialoga in da bodo na koncu delegati z glasovanjem odločili, kako naj se stranka v bodoče pozicionira. Anderlič je sicer precej kritičen do Kacinovega dela, vendar je poudaril, da se morajo o razmerah pogovoriti na organih LDS in da o njih odločijo delegati.

Pobudnik omizja, predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn, je danes povedal, da glede omizja ni nič bistveno novega in pričakuje, da se bodo v soboto sestali. Glede Gabrovih zadržkov do udeležbe na omizju je dejal, da na sestanku ne bo tabujev in da bo možen pogovor o vseh temah, vključno z Gabrovimi idejami za rešitev iz krize LDS.

Pavliha: Kacin je priložnost za poenotenje LDS zamudil in bi zato moral odstopiti

Poslanec LDS Marko Pavliha pa je sporočil, da ne namerava kandidirati za predsednika LDS, čeprav so ga k temu nagovarjali; med njimi naj bi bil tudi Anton Rop. Meni namreč, da mu ni dana vloga rešitelja, ker nima dovolj moči, vpliva in znanja za rešitev stranke iz krize. Vendar pa meni, da to ne bo uspelo niti sedanjemu predsedniku Jelku Kacinu, ki je po Pavlihovem mnenju priložnost za poenotenje LDS zamudil in bi zato moral odstopiti, poroča RTV Slovenija.