Godec pozabil zapreti cesto

V Litiji ugotavljajo, da je cesta skozi mesto nevarna, do protestne zapore prometnice pa včeraj le ni prišlo.

Objavljeno
07. oktober 2013 20.30
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija – Čeprav so člani sveta litijske mestne skupnosti (MS) napovedovali protestno zaporo glavne zasavske ceste skozi Litijo, če Direkcija republike Slovenije za ceste (DRSC) v desetih dneh ne izboljša prometne varnosti na glavni zasavski prometnici skozi Litijo, se včeraj ni zgodilo nič.

Po hudi prometni nesreči, v kateri je 24. septembra na prehodu za pešce v Litiji izgubila življenje osemletna deklica, je bil pobudnik sklica izredne seje litijskega mestnega sveta njihov član in nekdanji poslanec Joško Godec (Desus). Zaradi velikega prometa so mestni svetniki med drugim sprejeli sklep, da mora DRSC izboljšati prometno varnost v mestu. Takoj po seji je Godec za Delo povedal, da je v Litiji nekaj treba storiti za varnost pešcev, v nasprotnem primeru bo prišlo do zapore oziroma protestnega prečkanja ceste. Včeraj protestnikov pod njegovim vodstvom ni bilo na spregled, Godec se na naše telefonske klice ni odzival, zelo zgoščen promet v jutranji in popoldanski konici pa je nemoteno potekal.

»Od pobudnika zapore ceste, ki zase pravi, da na prometni varnosti ne želi graditi političnega kapitala, sem zaman čakal telefonski klic,« je včeraj za Delo povedal član sveta MS Boris Doblekar. Pravi, da je bilo v zadnjih letih precej akcij v okviru sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, a se jih Godec ni udeleževal. Predsednik sveta MS Gvido Kres je dejal, da bodo svetniki na jutrišnji seji določili Godca kot odgovorno osebo za prometno varnost v Litiji.

Na DRSC obžalujejo zaradi nedavne prometne nesreče in pojasnujejo, da so že pred leti poskušali uvesti novosti, kot so notranja LED osvetlitev prehodov za pešce, talna osvetlitev na senzor ali semaforizacija prehoda za pešce s prižigom na detektor, vendar ni bilo denarja in je zato ostalo le pri zakonsko določeni osnovni opremi prehodov za pešce.