Golobič: Napoved interpelacije preračunljivo piarovska

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič je dejal, da je napoved možne interpelacije s strani SDS preračunljivo piarovska. Kresalova meni, da želi Janša vzpostaviti mnenje, da obstaja politična kriza, a te po njenih besedah ni.

Objavljeno
26. september 2009 19.36
L.Š./STA
L.Š./STA
Ljubljana - Napoved možne interpelacije zoper vlado s strani SDS je "preračunljivo piarovska - gre za medijske in ne dejanske politične učinke, za politikantstvo in požigalniško politiko", je danes dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Da vlada ni v krizi, zatrjujejo tudi nekateri njegovi koalicijski kolegi iz vrst LDS in SD.

Golobič je ob robu današnjega vladnega posveta o pripravi predloga proračuna za 2010 in 2011 dejal, da je napoved možne interpelacije predvsem manifestacija politike, ki ne želi prepoznati dejanskega stanja in v vsakem problemu poskuša kovati strankarski politični dobiček. "Namesto, da bi se pogovarjali o rešitvah in pomirjanju neke strasti, za katere je razumljivo, da se v tako težkih pogojih razvnemajo, se spodbuja nestrpnost in konflikt med posameznimi skupinami," je prepričan.

Po Golobičevih besedah se poskuša predvsem ukvarjati z izigravanjem različnih orodij političnega boja. A med orodji političnega delovanja je tudi sodelovanje in kompromis. "Tu pa govorimo o interpelacijah. To opozicija lahko počne, a volivci bodo ocenili, ali je to početje, ki je v krizi najprimernejše," je poudaril. Pobuda stranke SDS je po Golobičevih ocenah preračunljivo piarovska - gre za medijske in ne dejanske politične učinke, meni Golobič in ocenjuje, da gre za politikantstvo in požigalniško politiko.

"Politika, ki v kriznih razmerah stopnjuje nezadovoljstvo, ga umetno poskuša spodbujati in se ne zaveda svoje temeljne odgovornosti, ki ni nabiranje točk za lastno stranko, je požigalniška politika," je poudaril. Ob tem meni, da taka politika, pri kateri prednjači SDS, sedaj ne bi smela biti tako dominantna.

Kresalova: Prepametni smo, da bi to državo izpostavili še večji krizi


Po mnenju predsednice LDS Katarine Kresal želi Janez Janša vzpostaviti mnenje, da obstaja politična kriza, a te po njenih besedah ni. "Obstaja gospodarska kriza, zato so odločitve težje, a to še ne pomeni, da je treba zganjati paniko," je dejala. Vlada dela in bo delala še naprej, bi "bilo pa dobro, da je včasih bolj odločna in malo manj cinca s svojimi odločitvami".

Kresalova sicer ne verjame, da lahko z interpelacijo pride do resne politične krize, saj "smo prepametni, da bi to državo izpostavili še večji krizi, kot je povzroča gospodarska". Po njenih besedah se vlada zaveda svoje odgovornosti za vodenje države. "Tako zlepa se ne bomo dali sprovocirati, da tega dela ne bi več opravljali," je še dejala.

Vlačič: V primeru interpelacije bom imel na svojem ministrstvu veliko za povedati

Minister za promet Patrick Vlačič je povedal, da bo v primeru interpelacije, "imel na svojem ministrstvu kar veliko za povedati". Na vprašanje, ali je realno, da nas po gospodarski zadane tudi politična kriza, Vlačič odgovarja, da teh težav ne vidi, saj vlada deluje veliko bolj koherentno, kot izgleda navzven.

Ali se po njegovi oceni lahko zgodil, da predsednik vlade na nekatere odločitve v primeru nedogovora veže nezaupnico, Vlačič odgovarja, da je to njegova odločitev. Kot je dejal, "smo pred nekaj velikimi zadevami, a se stvari dobro peljejo".

Rop: Napoved interpelacije ne preseneča


Poslanca SD Antona Ropa napoved morebitne interpelacije zoper vlado s strani predsednika SDS Janeza Janše ne preseneča. Kot je dejal, je normalno, da opozicijski voditelj kritizira vlado in poskuša iz teh težkih razmer povleči čim več političnih točk. Rop je prepričan, da je koalicija dovolj trdna, da bo prestala preizkušnje, s katerimi se sooča.

Svet SDS je v petek obravnaval aktualne gospodarske in socialne razmere v državi. Janša je ob robu seje pojasnil, da iz razprav veje velika zaskrbljenost nad tem, kar se dogaja, še posebej nad neodločnim, včasih zmedenim, predvsem pa neučinkovitim ukrepanjem vlade v spopadu z gospodarsko krizo. Tako je pojasnil, da v SDS razmišljajo tudi o vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi ali interpelaciji zoper njo.