Golobič ni več član LDS

Po predsedniku Drnovšku, Ivo Vajglu ter Bogdanu Biščaku je LDS zapustil še nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič. V stranki njegov izstop obžalujejo.

Objavljeno
14. december 2006 16.00
Predsednik vlade in LDS Anton Rop in predsednik sveta LDS Gregor Golobič
Ljubljana - Nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič je izstopil iz stranke, je danes poročal časnik Dnevnik. Golobič je v profesionalno politiko vstopil leta 1988 kot član predsedstva republiškega komiteja ZSMS, najbolj pa je bil aktiven kot generalni sekretar LDS v času, ko je stranko vodil Janez Drnovšek.

Golobič je aktivno politiko prvič zapustil že v začetku leta 2001, potem ko je bil skoraj desetletje generalni sekretar stranke in tesni sodelavec Drnovška. Po enoletnem premoru se je vrnil februarja 2002, ko je postal predsednik sveta LDS. Iz aktivnega sodelovanja v politiki se je umaknil leta 2004 po volilnem porazu LDS, ko je tik pred oktobrskimi volitvami odstopil s položaja predsednika sveta. Še pred tem je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami odmeval njegov odhod v zagorsko podjetje Ultra.

Letos so odmevali še nekateri izstopi iz stranke. Potem ko je v začetku leta svoje dotedanje zamrznjeno članstvo iz LDS umaknil predsednik republike Janez Drnovšek, sta stranko zapustila svetovalec predsednika Drnovška Ivo Vajgl ter nekdanji izvršni direktor LDS Bogdan Biščak.

Za konec januarja prihodnje leto je napovedan kongres liberalnih demokratov, na katerem bodo po odstopu podpredsednika LDS Mateja Lahovnika volili novega podpredsednika. Po napovedi predsednika stranke Jelka Kacina bodo glasovali tudi o zaupnici njegovemu delu. Kongres bo volil tudi nov svet stranke. Poslanec in nekdanji podpredsednik LDS Slavko Gaber je Kacina pozval k odstopu z mesta prvaka stranke. Po porazu na evropskih, parlamentarnih in lokalnih volitvah je nekdanji šolski minister prepričan, da bi morali poiskati osebo, ki bi strnila vrste v največji opozicijski stranki ter oblikovala alternativni vladni program.

V LDS obžalujejo Golobičev izstop

Predsednik LDS Jelko Kacin je v izjavi za javnost zapisal, da obžaluje izstop Gregorja Golobiča iz stranke, saj ga zelo spoštuje. Podpredsednica stranke Zdenka Cerar pa je na današnji izjavi za medije izrazila prepričanje, da se bo vrnil, če bo "začutil, da ima v stranki kaj povedati".

Kacin je v izjavi zapisal, da je bil Golobič dolga leta eden najbolj odgovornih članov LDS in je s svojim delovanjem pustil v stranki neizbrisen pečat. Poudaril je, da je bil vse do svojega umika iz aktualne politike pred nekaj leti med glavnimi snovalci strankine politike in njene javne podobe. Kacin obžaluje Golobičev izstop. LDS bi v tem času potrebovala tudi njegove razmisleke o prihodnosti tako države kot strankine strategije, je zapisal Kacin.

Cerarjeva: Golobičev odhod je izguba za stranko

Cerarjeva je novinarjem povedala, da Golobičev odhod za stranko zagotovo pomeni izgubo. Ocenila je, da izstop pomeni izraz kritike, da razmere niso take, da bi se Golobič v stranki lahko videl. "Pomeni pa tudi opozorilo, da se moramo bolj poenotiti, kot smo se," je dejala.

Poudarila je, da je LDS v vsebinskem pogledu, v stališčih do "velikih problemov države", popolnoma enotna. Prizadevajo pa si, da bi konsenz dosegli tudi na organizacijskem področju. Podobo stabilnosti LDS uničuje dejstvo, da so posamezniki usmerjeni na medsebojna obračunavanja, je dejala.

Napovedala je, da bodo na kongresu stranke 27. januarja "ljudje povedali, kaj mislijo" tudi v programskem, vsebinskem pomenu. Vidi pa tako možnost, da bo vodstvo na kongresu dobilo zaupnico, kot tudi možnost za odstop vodstva.

Pavliha: Vsak izstop je zelo slaba novica

Tudi poslanec LDS Marko Pavliha je na današnji novinarski konferenci poslanske skupine LDS, sicer namenjeni komentarju predlagane novele zakona o železniškem prometu, dejal, da izstop obžaluje. Vsak izstop iz stranke namreč jemlje kot "zelo slabo novico, kot udarec stranki, ki ga ne potrebuje". Prepričan pa je, da Golobič v politiki še ni rekel zadnje besede. Poslanec Milan Petek je izstop ocenil kot signal, da je zadnji čas, v LDS skušajo poenotiti pogled na trenutno in bodoče stanje v stranki.

Kot so sporočili iz stranke, je v LDS letos vstopilo 743 novih članov, izstopilo pa jih je 126.