Golobič: Prestopi poslancev pravno niso sporni

Tajnik republiške volilne komisije Marko Golobič je pojasnil, da prestop poslancev iz LDS ni nič nenavadnega, to je stalna praksa tudi v tujini. Medtem je Jožef Školč postal novi vodja poslanske skupine LDS.

Objavljeno
26. marec 2007 16.44
Predsednik republiške volilne komisije Marko Golobič
Ljubljana - Minuli teden so v poslanski klub SD prestopili štirje poslanci LDS, Darja Lavtižar Bebler, Milan M. Cvikl, Anton Rop in Marko Pavliha. Ob tem je NSi izrazila mnenje, da gre za "prevaro volivcev". Kot so takrat zapisali v izjavi za javnost, "so ti še pred dobrima dvema letoma zaupali in verovali svojim kandidatom ter programu in obljubam LDS". Tajnik republiške volilne komisije Marko Golobič je pojasnil, da omenjeni prestop ni nič nenavadnega, do njih naj bi stalno prihajalo tudi v tujini.

Iz pravnega vidika volivci izmed sebe pooblastijo 90 poslancev, ti pa v njihovem imenu upravljajo z državo. Poslanci so v svojem odločanju svobodni in niso predstavniki strank, temveč ljudstva, je pojasnil Golobič in dodal, da pojem stranke pri nas pravno sploh ne obstaja. Kot pravi, je ustavni koncept izbira med programi in ne med strankami, to pa dopušča različne interpretacije omenjenega prestopa. Po eni strani, meni Golobič, bi omenjeni poslanci v novi vlogi lažje uresničevali obljubljeni program, torej se je spremenila stranka, ali pa so se spremenili sami in programa ne želijo več izpolnjevati.

Golobič: Gre za popolnoma politične ocene


Ob tem pa se zastavlja vprašanje legitimnosti, saj so volivci glasovali za listo, kandidati s te pa so prestopili v drugo poslansko skupino, na kar bodo dale odgovor volitve, je še povedal Golobič. Gre pa po njegovem za popolnoma politične ocene, saj bi morda lahko ti poslanci rekli, da je volivce prevarala LDS.

Sporna tudi ni ustanovitev združenja Zares, niti ne bi bila sporna ustanovitev stranke, meni Golobič in dodaja, da se na ta način ne bi spreminjalo rezultata volitev. Pojem stranke pravno ne obstaja in tovrstna stranka bi nastopala v svojem imenu, kar bi bil izključno politični nastop, pravi Golobič.

Makarovič: Presojali bodo volivci

Predavatelj Fakultete za družbene vede v Ljubljani Matej Makarovič meni, da bodo o tem ali je šlo za prevaro ali ne, presojali volivci. Po besedah Makaroviča, se realna teža stranke meri na volitvah, tovrstno okrepitev poslanskega kluba pa je potrebno jemati z rezervo. Sicer pa Makarovič meni, da gre v prvi vrsti za etično in moralno vprašanje, na katerega pa naj odgovorijo volivci, je dodal. Kot pravi, sam nekih obče etičnih sodb o domnevni prevari, ne bi želel dajati.

Sicer pa sta tako Golobič kot Makarovič poudarila, da tovrstni prestopi niso nič posebnega. Polna jih je že zgodovina slovenskega parlamentarizma, v svetu pa so tako ali tako stalna praksa.

Školč novi vodja poslanske skupine LDS

Poslanska skupina LDS je za novega vodjo poslanske skupine izvolila Jožefa Školča, za njegovega namestnika pa Aleša Guliča. Školč je funkcijo začasnega vodje sprejel minuli torek, potem ko je poslansko skupino zapustil nekdanji vodja Anton Rop. Gulič je zamenjal Milana M. Cvikla, ki je, tako kot Rop, prestopil v SD, ki je tako postala najštevilčnejša opozicijska poslanska skupina.