Golobič uradno postal član "Zaresnih"

Politik in gospodarstvenik Gregor Golobič je uradno vstopil v novoustanovljeno združenje Zares. Član in novi tajnik združenja je postal tudi nekdanji izvršni direktor LDS Bogdan Biščak.

Objavljeno
13. marec 2007 14.45
Bogdan Biščak
Ljubljana - Društvu Zares se je v ponedeljek tudi uradno pridružil nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič, je danes potrdila poslanka poslanske skupine nepovezanih poslancev Cveta Zalokar Oražem in dodala, da zaenkrat še ni znano kakšna bo njegova funkcija v tem združenju. To je poleg nekdanjega izvršnega direktorja LDS Bogdana Biščaka, nekdanjega izvršnega direktorja LDS in Golobičevega dolgoletnega najtesnejšega političnega sopotnika, ki v združenju po besedah Zalokar Oražmove opravlja funkcijo tajnika, drugi nekdanji vidni član LDS, ki se jim pridružil v zadnjem času.

Postopek registracije društva Zares na pristojni upravni enoti je sicer še v teku, pričakujejo pa, da bo končan v 30 dneh. V ponedeljek je začela delovati tudi spletna stran združenja, na kateri se je možno vanj tudi včlaniti. Kot je še povedala Zalokar Oražmova, je društvo v ponedeljek zvečer štelo 27 članov.

Zalokar Oražmova je pojasnila, da v združenju zaenkrat ni nobenih funkcij, razen kolegija, ki ga sestavlja skupina šestih nepovezanih poslancev, ki so združenje tudi ustanovili. Kolegij društva zaenkrat vodi Zalokar Oražmova, njen namestnik pa je Pavel Gantar. Kot je še povedala, bo društvo, ko se bo dokončno konstituiralo, objavilo tudi program, ki naj bi ga zasnovali v sodelovanju z novimi člani.

„Energija združenja bo usmerjena predvsem v projekt parlamentarnih volitev 2008“

Za vprašanja, ali bo združenje na bližajočih se predsedniških volitvah nastopilo s svojim kandidatom in ali bo katerega od kandidatov podprlo, je po mnenju Zalokar Oražmove še prezgodaj, saj je zaenkrat znan le en kandidat za predsednika republike. Ob tem je poudarila, da bo energija združenja usmerjena predvsem v projekt parlamentarnih volitev 2008. Na vprašanje kdaj in če sploh bo združenje preraslo v stranko, pa je odgovorila, da je za tovrstne napovedi še prezgodaj.

Kot je znano, je združenje Zares, ki naj bi bilo osnova za konstitucijo nove stranke, v petek ustanovila skupina šestih nepovezanih poslancev, ki so nedavno izstopili iz največje opozicijske stranke LDS in njene poslanske skupine. Med njimi so Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Davorin Terčon, Alojz Posedel, Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem.

Lahovnik: Nihče ne bo dobil osebnega vabila

Že na predstavitveni novinarski konferenci združenja Zares so sodelujoči priznali, da so z namero ustanoviti najprej društvo, potem pa tudi stranko, ki naj bi nastopila na volitvah 2008, seznanili Golobiča in da upajo, da se jim bo pridružil.

Golobiča in Biščaka so nekateri že takrat uvrščali v ožji krog ustanoviteljev „društva“. Na novinarsko vprašanja, ali se jim bodo pridružili nekateri bivši člani LDS, je Lahovnik odgovoril, da "nihče ne bo dobil osebnega vabila", naj se jim pridruži ter da so Golobiča "seznanili s svojo pobudo, in upajo, da se jim bo pridružil". Po besedah ustanovitvenih članov združenja je Golobič izkušena politična osebnost, katerega bi marsikatera stranka rada videla v svojih vrstah. Za Biščaka pa naj bilo načrtovano, da bo prevzel mesto tajnika društva. Sicer pa "nihče ni predestiniran za nobeno mesto v društvu", je takrat poudaril Gantar.