Gorazdu Marinčku odvzeli status nevladnika

E-forum ob status, ker niso spisali poročila o delu v 2016; pritožbe v primeru Magne ostajajo.

Objavljeno
24. november 2017 16.35
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Ljubljana - Slovenskemu E-forumu Gorazda Marinčka, neutrudnega akterja iz zgodbe o Magni, je okoljsko ministrstvo (Mop) z odločbo vzelo status nevladne organizacije (NVO) na področju varstva okolja, ki deluje v javnem interesu. »Tega ne jemljem kot teorijo o zaroti in tudi pritožil se ne bom, saj je Mop postopal v skladu z zakonom,« se je za Delo odzval Marinček.

»Izguba statusa za primer Magne ne spremeni ničesar. Zadeve, ki so v postopku, se odvijajo naprej, saj neskladje ostaja,« je še dejal Marinček. Naj spomnimo, da je pred kratkim na upravnem sodišču izgubil tožbi zoper vodno soglasje in okoljevarstveno soglasje za Magnino lakirnico v Hočah, pod katerega sta se podpisali direkcija za vode in agencija za okolje.

Razlog za izgubo statusa, ki ga je E-forum pridobil v 2009, je banalen: ker ni podal poročila o delu za 2016. V skladu z zakonom o društvih bi moral Marinček to storiti do zadnjega marca letos. A tega ni storil ne v rednem ne v podaljšanem roku do 31. maja. E-forum po podatkih iz baze Gvin lani ni posloval, med 2012 in 2014 so se letni prihodki gibali nekaj nad sto tisočaki, v 2015 pa padli na 72.000 evrov. »V 2016 društvo ni imelo projektov, zato tudi ne prihodkov; brez njih delujemo že dve leti, saj od članarine ter od dohodnine (128 evrov) ne moremo živeti; samo bančno poslovanje nam vsak mesec vzame 12 evrov,« pravi Marinček. E-forumove prihodke so predstavljala večinoma sredstva iz evropskih projektov.

V 2016 je po podatkih centra NVO v državi delovalo 25.000 NVO, ki so ustvarile 802 milijona evrov prihodkov, od tega le okrog 15 odstotkov iz javnih sredstev.