Gorenjska plaža bo zamenjala Tržiško morje

V Bistrici pri Tržiču bodo v manj kot enem letu zgradili nova bazena, prireditveni avditorij in gostinski objekt.

Objavljeno
15. maj 2013 03.10
Gorenjska plaža
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Tržič – Še letos poleti, predvidoma julija ali avgusta, bo občina Tržič s pomočjo evropskih sredstev na območju dotrajanega letnega kopališča v Bistrici začela graditi nov, 3,7 milijona evrov turistično-kulturni center Gorenjska plaža.

Če bi bili inšpektorji dosledni, v Tržiču že zadnjih 10 ali 15 let ne bi mogli uporabljati bazena. Ker obnova leta 1963 zgrajenega bazena, ki so mu domačini rekli Tržiško morje, ni bila mogoča, postavitev trgovine Hofer na tem zemljišču in postavitev 25-metrskega pokritega bazena ob OŠ Križe pa leta 2009 ni dobila podpore v javnosti, se je občina odločila zgraditi sodoben večnamenski center. Ta bo del javne turistične infrastrukture občine Tržič, namenjen izvajanju turističnih, družabnih in rekreativnih dejvnosti za lokalno prebivalstvo in turiste. Vesel sem te, mnogo boljše rešitve, je včeraj poudaril župan Borut Sajovic.

Splošno športno društvo Tržič, lastnik bazena, je z občino Tržič že maja 2011 podpisalo pismo o nameri, po katerem bo to preneslo kopališče in posodobilo celotno območje, če občina pridobi evropska nepovratna sredstva.

»Ko se bo to uresničilo, bo naše društvo polovico od 418.000 evrov kupnine porabilo za temeljito obnovo športne dvorane Sokolnica, s čimer bo odpravljeno propadanje še enega pomembnega objekta, zgrajenega leta 1910,« je včeraj pojasnil predsednik SŠD Matjaž Dovžan.

Gorenjska plaža, arhitekturo in projekte so izdelali v podjetju AP Arhitekti, bo sestavljena iz dveh bazenov (900 kvadratnih metrov, kar zadošča za 400 kopalcev), letnega prireditvenega avditorija za 250 obiskovalcev in gostinskega objekta s 120 sedeži.

Ogrevanje s toplotnimi črpalkami in sončnimi celicami

Odgovorni projektant Uroš Birsa pa je razložil, da mora zaradi geomehanike bazenski kompleks v celoti temeljiti na pilotih. Da bi bilo stroškov vzdrževanja čim manj, pa bodo za ogrevanje bazenske vode vgradili toplotne črpalke in sončne celice.

Občina Tržič bo prav z gradnjo Gorenjske plaže počrpala vsa evropska sredstva, ki so nam bila na voljo v finančni perspektivi 2007-2013, se je pohvalil župan Sajovic. Aprila so namreč na občino že dobili sklep, da bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 2,68 milijona evrov nepovratnih sredstev, zdaj pa upamo še na skoraj 400.000 evrov državnih sredstev, medtem ko bo 671.000 evrov občina morala zagotoviti sama, je dejal župan.

Občina je sicer tudi že odkupila dodatnih 5000 kvadratnih metrov zemljišč, tako da bo Gorenjska plaža lahko »funkcionirala«, tudi ta znesek pa je vštet med upravičene stroške, ki jih bo EU (in predvidoma tudi država) sofinancirala.

Trenutno je v teku razpis za izvajalca, in če bo šlo po načrtih, bo gradnja končana v začetku leta 2014. Resnih nasprotvanj projektu, o katerem bo junija vnovič razpravljal tudi občinski svet, ni, je zagotovil župan in dodal, da si ne predstavlja, da bi ga zdaj lahko ustavili oziroma zaradi njega celo razpisali referendum.