Velik del Gorenjske ponoči več ur brez elektrike

Zaradi udara strele v daljnovod prišlo do izpada električne energije.

Objavljeno
13. september 2012 07.59
Posodobljeno
13. september 2012 07.59
Špela Žabkar, Kranj
Špela Žabkar, Kranj
Kranj - Včeraj ob 22.35 je na Gorenjskem, najverjetneje zaradi udara strele v daljnovod, prišlo do izpada električne energije, so sporočili s centra za obveščanje. Zatemnjena so bila stanovanja v sedemnajstih gorenjskih občinah.

Kot so sporočili s centra za obveščanje, so brez elektrike ostali odjemalci na območjih občin Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki in Žirovnica.

Po podatkih Elektra Gorenjske je ponoči za več ur brez električne energije ostalo 50.000 odjemalcev od 80.000, kolikor jih je sicer na Gorenjskem. »Delavci Elektra Gorenjske so bili na terenu vso noč in odpravljali napako,«je še dejala Renata Križnar z Elektra Gorenjska.

Zaradi nočnega izpada električne energije se železniški promet ni ustavil, je pojasnil Marko Tancar iz Slovenskih železnic:

»Zaradi izpada elektronapajalnih postaj Kranj in Žirovnica pa je prihajalo do zamud vlakov, saj med obema postajama ni moglo hkrati voziti toliko vlakov kot sicer. Zmogljivost proge je bila namreč začasno zmanjšana na hkratno vožnjo dveh tovornih vlakov.«

Katja Krasko Štebljaj, vodja službe za odnose z javnostmi pri Elektro-Slovenija, je potrdila, da je med nevihto iz do zdaj še neznanega razloga, domnevno strele, prišlo »do napake na Razdelilni transformatorski postaji RTP Okroglo, ki je v lasti družbe ELES, sistemskega operaterja prenosnega omrežja Republike Slovenije. Temu je sledil izpad napajanja odjema na prenosnem omrežju na celotnem območju Gorenjske.«

Zato so zagotovili napajanje po prenosnem omrežju in tako so »prvi odjemalci dobili električno energijo le deset minut po napaki, zadnji pa pet ur po napaki«, so še pojasnili na ELES-u in dodali, da so takoj po napaki aktivirali nočno dežurno službo, na teren pa se je odpravilo 20 ljudi.

»Po zadnjih podatkih je napaka v RTP Okroglo povzročila škodo na primarni opremi, kamor sodijo prenosne naprave: daljnovodi, transformatorji, stikalne naprave in izolatorji). Za kolikšno povzročeno škodo naj bi šlo, v družbi ELES še ugotavljamo,« je pojasnila Katja Krasko Štebljajeva.

»Današnji izpad na celotnem območju Gorenjske je bil eden večjih izpadov električne energije v Sloveniji v zadnjih desetih letih. Še natančneje: v zadnjih desetih letih se na Gorenjskem kaj takega še ni zgodilo,« je nočni električni mrk opisala Katja Krasko Štebljaj in poudarila, da je imelo 90-odstotkov odjemalcev električno energijo do 2. ure zjutraj, dve uri kasneje pa so električno energijo zagotovili vsem odjemalcem na območju Gorenjske.