Gorenjskega razvojnega preboja očitno ne bo

Zaradi zamrznitve projekta Kozolci ogrožena tudi gradnja podjetniškega centra za mlade.

Objavljeno
11. december 2012 13.15
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – V Kranju še vedno odmeva zamrznitev projekta Kozolci, 60 milijonov evrov vredne gradnje stanovanjsko-poslovne soseske Kozolci s 395 stanovanji po načrtih londonskih arhitektov. Posledično je ogrožen tudi podjetniški inkubator za mlade, ki bi moral biti urejen do konca leta.

Ljubljanska družba Abcfin, podjetniško svetovanje, članica borzne skupine Poteza, je julija 2008 kupila 26.500 kvadratnih metrov zemljišča na območju nekdanjih Gorenjskih mlekarn nasproti nakupovalnega središča Qlandia. Marca 2010 so predstavniki Abcfin in občine predstavili nepremičninski projekt, po katerem bi v moderno zasnovani soseski Kozolci, kjer bi kvadratni meter stanovanja stal približno 1900 evrov, zgradili tudi vrtec in podjetniški inkubator, začetek gradnje pa napovedali za pomlad 2011. Pridobili so pravnomočno gradbeno dovoljenje, začetek gradnje, ki bi se je lotili skupaj z angleškim partnerjem, so večkrat prestavljali, konec novembra pa so sporočili, da ustavljajo vse projektne aktivnosti.

Zemljišče pod visoko hipoteko

Za nakup zemljišča je investitor sklenil posojilno pogodbo z Novo Kreditno banko Maribor za 14 milijonov evrov, čeprav naj bi bilo vredno precej manj. Očitno je, da banke niso dovolj zaupale projektu in tako Abcfin ni dobil sredstev za naložbo, zemljišče pa ima zdaj visoko hipoteko. Na Mestni občini Kranj so povedali, da je Abcfin do zdaj občini Kranj plačal komunalni prispevek v višini 264.637 evrov za že zgrajeno komunalno opremo, zavezal pa se je tudi zgraditi komunalno opremo nove poslovno-stanovanjske soseske v vrednosti 1,8 milijona evrov. »Kaj več v zvezi s podjetniškim inkubatorjem za zdaj ni mogoče povedati,« so za Delo povedali na občini.

Dolga brada podjetniškega inkubatorja

Konec avgusta 2007 je vlada, potem ko se je srednja biotehniška šole s Smledniške ceste 3 v Kranju junija 2005 preselila v Naklo, sprejela sklep o brezplačnem prenosu 557.000 evrov vredne stavbe nekdanje šole na občino. Ta je obljubila, da bo uredila prostore podjetniškega inkubatorja, ko pa je interes za novo sosesko na tem območju pokazal Abcfin, je bilo maja 2008 podpisano pismo o nameri o zamenjavi nepremičnin – ko bo na območju nekdanjih Gorenjskih mlekarn na Planini zgrajena soseska, bodo poslovni prostor v soseski zamenjali z objektom nekdanje šole. »Valilnica podjetij« se je večkrat omenjala v okviru številnih projektov, ki bi Gorenjski do leta 2013 omogočil razvojni preboj, zdaj pa je to očitno pozabljeno.

Gradnja Dvorca Jelen na Jelenovem klancu, v katerem bo 66 stanovanj in 18 poslovnih prostorov, se končuje. Od investitorja, Elektroservisi nepremičnine, smo dobili pojasnilo, da bodo predvidoma prevzemi v prvem tromesečju 2013, do zdaj pa so sklenili pogodbe za nekaj več kot tretjino objekta. Cene stanovanj z vključenim DDV se gibljejo od 2275 do 2550 evrov za kvadratni meter neto stanovanjske površine oziroma od 2105 do 2355 evrov za kvadratni meter celotne prodajne površine (stanovanje vključno s shrambo, ložo, teraso ali balkonom), medtem ko so cene poslovnih prostorov izdelanih do tretje podaljšane gradbene faze od 2150 do 2750 evrov za kvadratni meter.

Hypo radodaren z donacijami občini

Očitno pa se je ustavil projekt Mlaka zahod, gradnja sodobne soseske z več kot 800 stanovanji oziroma devetih stanovanjskih krajev, trgovskega objekta, doma za starejše in individualnih hiš na deset hektarih, ki jo je napovedoval Hypo leasing. Medtem ko občina z Elektroservisi ni sklenila nobene donacije, pa so bili pri Hypo leasingu zelo radodarni. Za odstop od predkupne pravice za nakup zemljišča je omenjena finančna družba z občino sklenila donacijsko pogodbo za sofinanciranje javnih objektov po izbiri občine v višini pol milijona evrov: tako je poravnala stroške gradbene dokumentacije v višini 390.000 evrov za kompleks Khislstein, stroške gradbene dokumentacije v višini 59.000 evrov za tribuno Hribček in 51.000 evrov za gradnjo rolerske steze pri Osnovni šoli Franceta Prešerna.

O teh donacijah je tedanji župan Damijan Perne, ki so mu nasprotniki goste gradnje na Mlaki grozili s protikorupcijsko komisijo, dejal, da so se enako razvijale tudi druge občine v Sloveniji ter da se s takšno pomočjo vlagatelji zavedajo odgovornosti za lokalno okolje.