Gorenjski župani šokirani

Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko je pripravila srečanje županov, na katerem je ministrica Duša Trobec Bučan spregovorila o nadaljevanju procesa decentralizacije in regionalizacije Slovenije. Predstavila je idejni predlog delitve na šest pokrajin, ki je med župani doživel različen sprejem.

Objavljeno
09. februar 2011 16.43
M. H., Kranj
M. H., Kranj
Kranj - Ne samo jaz, tudi drugi gorenjski župani smo šokirani, je po srečanju slovenskih županov na Brdu pri Kranju, ki ga je organizirala Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, povedal župan Mestne občine Kranj Mohor Bogataj.

Ministrica Duša Trobec Bučan je namreč županom med drugim predstavila idejni predlog regionalizacije Slovenije na šest pokrajin, ki izhaja iz teritorialne členitve na šest škofij. Ministrica ocenjuje, da je po petih letih od uveljavitve zemljevida škofij ta med prebivalstvom sprejet, zato je zemljevid škofij primerna podlaga za zbližanje stališč o vprašanju števila pokrajin. Predlog decentralizacije in regionalizacije tako vključuje določevanje Celjske, Koprske, Ljubljanske, Mariborske, Murskosoboške in Novomeške pokrajine.

Kranjski župan Mohor Bogataj je za Delo pojasnil, da bi morali regije določiti tako, da bi bile te kar najbolj uspešne pri črpanju evropskih sredstev, ne pa, da se Gorenjsko tlači skupaj z mnogo bolj razvito Ljubljano. »Gorenjci bomo stopili skupaj, jasno pa že zdaj povem, da nikakor ne bi bili radi skupaj z Ljubljano. Tako ne bomo dobili nobenih sredstev. Novi direktor urada za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Jure Meglič, ki je sicer Tržičan, nam je zagotavljal, da ne bomo prikrajšani, saj da se bo denar delil po drugih merilih. Res, teh stvari ne razumem,« je povedal kranjski župan Bogataj.

Na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko so opozorili, da gre za idejni osnutek, ki je podlaga za javno razpravo z namenom, da se doseže politično soglasje. Na Gorenjskem je razpravo o tem, da bi morala biti Gorenjska samostojna škofija, pred šestimi leti oživil nekdanji preddvorski župan Franc Ekar. Škofija mora biti samozadostna enota, za kar je pomemben ekonomski razlog, je takrat izjavil tiskovni predstavnik ljubljanske nadškofije Andrej Saje. Imeti mora dovolj lastnih duhovnikov in lastnega denarja, da vse svoje potrebe pokrije sama. In očitno je bilo tega dovolj le v Novem mestu in Murski Soboti, v Kranju pa ne.