Goriški župani: Predlog zakona o igrah na srečo je slab

Župani ocenjujejo, da bi bila prodaja državnega deleža v novogoriškem Hitu, trenutno slaba zamisel.

Objavljeno
04. oktober 2013 15.07
acr igralnica
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Nova Gorica - Na predlog poslanca SD Mirka Brulca so se danes v Novi Gorici na sestanku o predlogu novega zakona o igrah na srečo sešli goriški župani. K osnutku zakona imajo veliko pripomb, zato želijo še v času javne razprave povabiti predstavnike finančnega ministrstva na Goriško, da bi jih seznanili s svojimi predlogi.

Brulc je po sestanku povedal, da je predlog zakona slab, zato bo poskušal s svojimi poslanskimi kolegi zaustaviti njegovo sprejemanje.

»Že na prvem koalicijskem usklajevanju smo vsi koalicijski partnerji ugotovili, da je to slab zakon, da je potrebno ustaviti njegovo sprejemanje in pripraviti ustreznega. Jaz sem seveda želel slišati tudi to, kaj menijo o zakonu župani, saj so mi igralničarji že pošiljali pripombe,« je dejal Brulc.

»Občine denarja nimamo, vendar vemo, kaj je za podjetje dobro in kaj ne«

Goriški župani so menili, da bi bila prodaja državnega deleža v največji igralniški družbi v Sloveniji, v novogoriškem Hitu, trenutno slaba, saj je njena vrednost nizka. Zavedajo se tudi, da brez dokapitalizacije ne bo preživela, zato bodo predlagali, naj se lastniški delež države prenese na občine.

»Tako bomo lažje in zagotovo boljše nadzorovali dogajanje v podjetju. Občine denarja nimamo, vendar vemo, kaj je za podjetje dobro in kaj ne, saj je slišati marsikatere informacije o tem, da bi Hit rada prevzela njegova neposredna konkurenca. Poleg tega bi v družbi lažje delali, saj na poslovanje ne bi imela več nobenega vpliva ne država in ne politika,« je po sestanku povedal župan Občine Renče - Vogrsko Aleš Bucik.

Z večjim lastniškim deležem občin v Hitu bi bilo vodenje tega podjetja bolj transparentno in bi lahko postalo resnični nosilec turističnega razvoja v regiji, so še prepričani župani. Obenem pa se bojijo izčrpavanja tega podjetja, če bi država prodala svoj delež tujcem.

Dosedanje nadziranje iger na srečo je bilo dobro

Lokalne skupnosti se prav tako ne strinjajo s predlaganimi koncesijami, ki so s petletnim rokom absolutno prekratke in ob večjih vlaganjih v tej panogi nerealne. Prav tako se ne strinjajo s predlogom o delitvi koncesnin in zaokroženih igralniških območjih.

Brulc je še poudaril, da je bilo dosedanje nadziranje iger na srečo dobro in zato ne razume, zakaj je potrebno ta sistem podirati. Prenos nadzora na Davčno upravo RS pa sploh ni smiseln, saj ima ta že sedaj preveč dela in bi težko zmogla še dodatno.

Goriški poslanec je povedal še, da bodo vlagali pripombe na predlog novega igralniškega zakona, ki je do konca oktobra še v javni obravnavi. Poskušali pa bodo doseči, da bi ta predlog umaknili in pripravili novega, kar bi bilo po njegovem mnenju boljše od popravljanja predlaganega.