Gospodarska diplomacija poslej del zunanjega ministrstva

Zunanji minister Samuel Žbogar je na posvetu v organizaciji Štajerske gospodarske zbornice v Mariboru dejal, da bo s tem njegovo ministrstvo prevzelo odgovornost za učinkovito uveljavljanje interesov slovenskega gospodarstva v svetu.

Objavljeno
14. oktober 2009 18.42
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Kot je v Mariboru povedal Samuel Žbogar, je zunanje ministrstvo del nalog opravljalo že doslej, a to področje ni bilo koordinirano z enega mesta, kar pa se je s 1. oktobrom zgodilo tudi v praksi. Po njegovih besedah so v zadnjem obdobju naredili veliko v tej smeri, imajo še precej načrtov, a je izpostavil zlasti pomembnost kakovostne povezave z realnim gospodarstvom.

Na ministrstvu bodo poudarek dali zlasti krepitvi svojih veleposlaništev na trgih vzhodno od Slovenije, in sicer na Balkanu, vzhodni Evropi in državah nekdanje Sovjetske zveze, pa tudi na novih trgih kot so Libija, zalivske države, Indija, Brazilija in podobno. Žbogar je ob tem dodal, da se zaveda, da so pri tem zelo pomembni usposobljeni kadri, ki ne prihajajo izključno iz nabora kariernih diplomatov in imajo tudi dovolj znanja in gospodarskih izkušenj.

"Zavedamo se, da bo na področju diplomacije potrebno spremeniti miselnost. Diplomacija se hitro spreminja, zlasti v času aktualne krize in tudi diplomati se bodo morali prilagoditi trendom. Več bo potrebno vložiti v izobraževanje in jih dobro pripraviti na te spremembe. Diplomati morajo delovati v korist razvoja in promocije Slovenije v najširšem smislu. Bolje bodo to počeli, lažje bo slovenskemu gospodarstvu na tujih trgih," je dejal Žbogar in dodal, da bodo skušali razširiti tudi nabor častnih konzulov, med katerimi že zdaj gre v glavnem za poslovneže.

Žbogarja veseli tudi odprava viznega režima za Srbijo, Črno goro in Makedonijo, kar bo v prvi vrsti pomembno za omenjene države, a bo tudi olajšalo poslovne stike slovenskih podjetij s temi trgi. Kot je dejal, si Slovenija v okviru evropskih inštitucij močno prizadeva še za ukinitev vizumov državljanom Bosne in Hercegovine in napovedal, da bi se to morda lahko zgodilo že v prvi polovici prihodnjega leta.