Gost kreativnega jutra: Aidan Cerar

Urbani sociolog, ki se je ujel v zgodbo kreativnih mest.

Objavljeno
09. oktober 2014 19.05
Aidan Cerar
A. M., Delo.si
A. M., Delo.si
Kakšna je pot, ki vas je pripeljala do trenutnega dela?

Od nekdaj so me zelo zanimala mesta. Večje ko je bilo mesto, bolj sem užival. Tako so me na fakulteti zelo pritegnili predmeti, povezani s prostorsko sociologijo. Zgodba kreativnih mest je zelo povezana z urbano sociologijo.

Kateri mejniki so vplivali na to, da ste danes tu, kjer ste?

V četrtem letniku sem šel za eno leto študirat v Hamburg. Vpisal sem se na seminar Kreativna mesta, v katerem smo se veliko ukvarjali s kreativno regeneracijo Baltimora. Tako sem našel temo za diplomo.

Se boste s tem, kar delate, ukvarjali do konca življenja?

Res ne vem. Še nikoli nisem v delu tako užival kot zdaj. Vendar si včasih želim popravljati kolesa, ali drvariti. Z motorno žago na Pokljuki. Fascinira me hiter, oprijemljiv in nedvoumen rezultat. V družboslovju je drugače, in to, bolj ali manj, frustrira vsakega družboslovca.

Kaj vas navdihuje, kaj vam daje energijo?

Pot do cilja in rezultat se mi zdita enako pomembna. Zato me najbolj navdihujejo projekti, v katerih je proces inovativen, povezovalen ter vključujoč, hkrati pa pridemo tudi do smiselnega rezultata. Najbolj pa me navdihujejo ljudje, ki so uspeli sistem spremeniti na način, da je postal dojemljiv za prav take projekte.

Kaj počnete, kadar ne delate, kadar ne ustvarjate?

Posvečam se družinskemu življenju. Sicer pa grem vsak teden na boks, igram karte, sem član lokalne tarok lige, in gledam nadaljevanke - nazadnje me je zasvojila Boardwalk Empire.

Nam zaupate misel, ki vam zdajle pade na pamet?

Actively letting it be - kot nov politični mindset.