»Govorila sva tudi o igrišču za golf v Gornji Radgoni«

Walter Wolf je na kratko opisal svojo vlogo pri slovenskem oklepniškem poslu stoletja. Takratnemu zunanjemu svetovalcu Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu je priskrbel kontakte v Rotisu in Gorenju.

Objavljeno
08. september 2009 10.18
Jože Zagožen
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana - »Enostavno, Riedlu sem predlagal, kateri naj bodo njegovi poslovni partnerji v Sloveniji. Priporočal sem Črnkovičevo podjetje Rotis in Gorenje,« je Walter Wolf včeraj na kratko opisal svojo vlogo pri slovenskem oklepniškem poslu stoletja. Za omenjene kontakte, ki jih je priskrbel takratnemu zunanjemu svetovalcu Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, Wolf plačila še ni prejel, »ker so naši bančni računi še vedno blokirani«. Koliko denarja bi mu moral Riedl nakazati, Wolf ne ve, »saj je to stvar ICB«, liechtensteinskega podjetja International Cunstruction Business, preko katerega je Wolf uradno svetoval. »Wolf me nikakor ni povezal s Patrio,« pa pravi Jože Zagožen, nekdanji predsednik nadzornega sveta Gorenja in pozneje predsednik uprave HSE.

Na liechtensteinskem zaslišanju konec junija je Hans Wolfgang Riedl svetovalno vlogo Walterja Wolfa pri slovenskem nakupu patrij opisal takole: »Wolf je imel dve nalogi: poiskati partnerje, ki lahko prevzamejo posel, in pridobiti kontakte podjetij, ki bi lahko sodelovala pri protidobavah. Spravil me je tudi v kontakt z Jožetom Zagožnom.« Kot se spominja Jože Zagožen, so k njemu v pisarno - bil je že v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) - pred štirimi leti prišli »Ivan Črnkovič (direktor Rotisa, op. p.) in še dva človeka. Eden je govoril nemško, drugi angleško. Pozneje se je izkazalo, da je bil nemško govoreči človek Riedl, tisti drugi pa je bil iz Patrie. Zadnji je za Patrio tudi naredil zapisnik srečanja, ki ga imajo tudi kriminalisti. Pokazali so mi ga, ko so me zaslišali.« Zagožen zapisniku pripisuje dejstvo, da je sploh omenjen v aferi, »dejstvo pa je, da mi takrat na tem sestanku nihče ni ponujal nobenega denarja. Kot sem vam že povedal, je bila vsa moja vloga v tem, da sem bil referenca Črnkoviču, ki me je predstavil Riedlu.«

Ker je Zagožen vidni in pomembni član stranke SDS, v Bajukovi vladi pa je bil tudi minister za gospodarstvo, smo ga vprašali, ali je morda on tisti, ki je v zgodbo potegnil nekdanjega premiera Janeza Janšo, oziroma ali je bil poleg Črnkovičeve reference še referenca Slovenskih demokratov: »Za Janšo se na tistem sestanku nihče ni zanimal, je pa mogoče, da jim je o moji povezavi s SDS kdo kaj rekel. V zapisniku, ki ga imajo zdaj tudi kriminalisti, je namreč zapisano, da sem vpliven človek v Janševi stranki. To je vse, kar sem vam pripravljen povedati, drugo pa bom dokazoval policiji. Preiskava, kot veste, še vedno poteka

Walter Wolf pri tem, da je Riedlu priporočal Gorenje (Zagožna), vztraja še naprej, »poleg tega pa moram dobiti še plačilo za informacije, ki sem jih Riedlu pridobil za področje protidobav«. Kot je še povedal Wolf, je Riedlu svetoval tudi glede hrvaškega nakupa osemkolesnikov. Riedlu (ta je takrat, leta 2007, še delal za Patrio, op. p.) je namreč svetoval podjetje Đuro Đakovič, kjer zdaj varijo patrie za hrvaško vojsko.

»Z Wolfom se poznava že dalj časa. Ko sta me obiskala Črnkovič in Riedl, me je klical zaradi drugih stvari. Iskal je neko kuhinjo za Gorenje, za nekoga je iskal parcelo na avstrijski meji, govorila pa sva tudi o igrišču za golf v Gornji Radgoni, ki naj bi ga tam delal Wolf. Kriminalistom sem to vse naštel,« je povedal Zagožen.

Iz torkove tiskane izdaje Dela