"Govorjenje o udbomafiji je način Popovičeve obrambe"

Parlamentarna komisija, ki preiskuje razmere na državnem tožilstvu in morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, je zaslišala nekdanjega koprskega kriminalista Ljuba Volmuta.

Objavljeno
21. marec 2007 23.36
Nekdanji koprski kriminalist Ljubo Volmut pred Kovačičevo preiskovalno komisijo
Ljubljana - Parlamentarna komisija, ki preiskuje razmere na državnem tožilstvu in morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, je danes zaslišala nekdanjega koprskega kriminalista Ljuba Volmuta, ki ga je koprski župan Boris Popovič uvrstil v politično navezo, ki naj bi bila v ozadju ovadb proti njemu. Kot je pojasnil Volmut, so koprski kriminalisti začeli zbirati obvestila o Popovičevem delovanju že dosti prej, preden je ta postal župan. Ob tem je izrazil mnenje, da je ideja o udbomafiji zrasla v njegovi glavi in da je to način njegove obrambe pred bodočim kazenskim postopkom.

"Težko je odgovoriti na očitke, ki so splošni in nimajo osnove," je dejal Volmut in dodal, da Popovič že vseskozi uporablja isto vsebino v napadih na kriminalistično policijo in vse institucije, ki so sodelovale v postopku zoper njega. Zatrdil je tudi, da ni imel stikov z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom, ki naj bi bil po Popovičevih trditvah prav tako v ozadju njegovega pripora.

Volmut, ki je bil v obdobju 2000-2004 pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper, je nazorno opisal postopke, ki so jih kriminalisti tedaj vodili proti Popoviču. Po njegovih besedah se je vse skupaj začelo s tem, ko je Popovičev bivši uslužbenec zaprosil za razgovor s kriminalistom in mu opisal način poslovanja podjetij v Popovičevi lasti ter približno leto dni pred volitvami tudi predložil dokumentacijo o nekajmesečnem črnem poslovanju teh podjetij.

Za nekaj sto milijonov tolarjev zatajene davčne obveznosti?

Kriminalisti so po Volmutovih navedbah o dokumentaciji obvestili pristojnega državnega tožilca, v davčni pregled pa sta se vključila še davčna inšpektorja. Domnevno zatajene davčne obveznosti je davčna uprava ocenila na nekaj sto milijonov tolarjev. Za obdobje, za katero je bila na razpolago dokumentacija, pa je davčna uprava izračunala ali 11 ali 14 milijonov tolarjev davčnih zatajitev, je povedal zasliševanec.

Kriminalistična policija je tedaj podala kazensko ovadbo zoper davčno zatajitev in za poneverbo, je nadaljeval Volmut. Ko je Popovič nastopil župansko funkcijo, pa so pridobili informacijo, da namerava mestno kopališče predati drugemu koncesionarju s tem, da zahteva povrnitev vloženih sredstev v izredno velikem znesku. "Iz obvestil, ki so dosegljiva, je razvidno, da je bil ta znesek nesorazmeren proti vložkom v kopališče za izgradnjo določenih objektov," je dejal Volmut. Kot pomembno je izpostavil še, da so bili vsi ti objekti zgrajeni na črno ter da je bilo pri cenitvi vlaganj vanje predloženo večje število domnevno fiktivnih računov, a dela nikoli niso bila opravljena.

Tretji sklop kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešil Popovič, pa se je po Volmutovih pojasnilih nanašal na delovanje koprskega nogometnega kluba, kjer pa so ovadili še druge osebe.

Volmut sicer članom komisije, ki jo vodi Dimitrij Kovačič (SDS), ni znal odgovoriti na vprašanje, na podlagi katerega od omenjenih treh sklopov kaznivih dejanj so Popoviču odredili pripor, kajti pripor predlaga tožilec. Zatrdil pa je, da pri preiskovanju njegovih domnevnih kaznivih dejanj sedanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos ni imel nobene zveze.

Člani komisije so danes zaslišali še Andrejo Cirnski, katere primer se nanaša na delo tožilstva v Kopru, ter Janeza Gliho, Ivan Kapš pa se je iz zdravstvenih razlogov opravičil - primera obeh se nanašata na delo novomeškega okrožnega tožilstva.