Grad Dvor in še denar za ureditev infrastrukture

Brezplačen prenos dotrajanega gradu na občino Preddvor, v katerem naj bi nastal center za medgeneracijsko sodelovanje.

Objavljeno
16. september 2014 19.31
Preddvor
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Preddvor – V Preddvoru so v teh dneh veseli dveh informacij: najprej je vlada na dopisni seji 11. septembra po več kot 10 letih obljub sprejela sklep o brezplačnem prenosu gradu Dvor in zemljišča ob njem na občino Preddvor.

Naslednji dan, 12. septembra, so na občini prejeli obvestilo ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo, da bodo za 5,4 milijona evrov vredno ureditev kanalizacije in obnovo vodovodov v petih vaseh prejeli iz EU 3,8 milijonov evrov.

"Dežuranje na bencinski črpalki se je obrestovalo... Ta vsota je tako velika, da presega osnovni občinski proračun," pravi župan Miran Zadnikar.

Zaradi odobrenih evropskih sredstev bo imela prednost kanalizacija, saj mora biti zaključena v enem letu, preureditev gradu, katerega vrednost se je zaradi slabega vzdrževanja v zadnjih šestih letih prepolovila (iz 460.000 na zdajšnjih 220.158 evrov) pa bo morala počakati.

Grad v središču Preddvora bi občina skupaj s partnerjem in ob pomoči denarja z razpisov preuredila v medgeneracijski center, v njem bi bile med drugim tudi nastanitvene zmogljivosti doma starejših občanov.

Ravno v teh dneh pa na gradu Dvor popravljajo streho, odkrito že ob neurju 11. novembra 2013. Popravilo bo, kot pravijo na občini, plačala država.