Grad Raka lastniku prevajalskih agencij

Novi lastnik bo v zasebnem muzeju razstavljal staro pohištvo, občani bodo grad lahko brezplačno uporabljali 20 dni na leto.

Objavljeno
18. december 2014 09.25
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Krško – Krška občina je podpisala pogodbo o prodaji gradu Raka za 100.000 evrov. Plačilo kupnine in prenos lastništva naj bi opravili v mesecu dni, objekt s predvidenim zasebnim muzejem starinskega pohištva pa naj bi bil obnovljen v petih letih.

»Upamo, da smo grad predali v zasebne roke, ki ga bodo obnovile in preprečile propadanje,« je dejal krški župan Miran Stanko: »Grad bo deloma ostal odprt za javnost, da si ga bodo ljudje tudi v prihodnje lahko ogledali. S kupcem smo sklenili dogovor, da bo nepremičnina 20 dni na leto brezplačno na voljo bodisi za potrebe občine bodisi za prireditve Krajevne skupnosti Raka.«

Krčani so kupoprodajno pogodbo sklenili z zasebnim podjetjem v lasti Roka Mejaka, sicer lastnika več prevajalskih agencij. Bodočega upravljavca spomenika lokalnega pomena smo poklicali, a ker grad še ni last njegovega podjetja, se je komentarja vzdržal.

Imajo dober občutek

Na občini so dejali, da bo pritličje in prvo nadstropje gradu preurejeno v zasebni muzej pohištva, ki datira v obdobje med 18. in 20. stoletjem. Notranje dvorišče bo namenjeno prireditvam, v okolici gradu pa bodo urejeni pešpot in parkirni prostor ter prostor za prireditve. Celovita obnova objekta z 2143 kvadratnimi metri uporabnih površin bo po določilih pogodbe dokončana do leta 2020. »Kolikor nam je znano, se nov lastnik ukvarja tudi z restavratorstvom. Imam zelo dober občutek. Že ko nas je prvič obiskal, je bil zelo dobro informiran o gradu,« pravi predsednik krajevne skupnosti Silvo Krošelj.

Občina je lastnica gradu postala pred 16 leti, ko so ta del Posavja zapustile nune. Na objektu, ki je potreben celovite obnove, je letos med drugim prekrila tretjino najbolj poškodovane strehe, za vse posege je odštela 40.000 evrov. »Če bi objekt ostal v naši lasti, bi čez čas lahko imeli zelo velike stroške,« meni župan. Lokalna skupnost je v prihodnjem letu nameravala dokončati saniranje strehe, predvsem zamenjavo kritine, saj je 80 odstotkov tramov odlično ohranjenih. Obnovo naj bi nadaljeval nov lastnik. Če se bo ta odločil za odprodajo gradu, ima krška občino predkupno pravico.

Rusi se niso odzvali

Krčani grad, ki je bil prvič omenjen v 12. stoletju, prodajajo že vrsto let. Poskus prodaje leta 2009 za 155.000 evrov je bil neuspešen. Pred letošnjo sanacijo strehe, o čemer smo v Delu pisali v začetku oktobra, se je kot želeni iztržek omenjal znesek v višini 145.000 evrov. V tistem času občina za interes podjetja iz Ljubljane še ni vedela. Pred poletnimi počitnicami se je na Raki mudila delegacija ruskega podjetja, ki je na Štajerskem že najela oziroma kupila podobne objekte in jih preureja v protokolarne dvorce. A Rusi se novembra, ko je občina zbirala ponudbe za prodajo gradu, niso odzvali.

Ena izmed največjih omejitev, ki je potencialne kupce odvračala od nakupa, je zasebno lastništvo parcel okoli srednjeveške stavbe. Za začetek izvajanja kakršne koli dejavnosti bi investitor moral odkupiti vsaj manjšo, 200.000 evrov vredno parcelo. Dodatna večja je s stavbami vred ocenjena na milijon evrov. Predvideni novi raški graščak, kot pravijo na občini in KS, ne načrtuje dejavnosti, ki bi privabljale opaznejše število obiskovalcev, zato zemljišča ne potrebuje.