Grad Strmol za protokol, hlev pa za kongrese

Večino od 3,8 milijona evrov za obnovo je zagotovil Evropski sklad za regionalni razvoj, odprli ga bodo oktobra.

Objavljeno
16. avgust 2012 15.42
Posodobljeno
17. avgust 2012 09.00
lvu strmol
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Dvorje, Cerklje na Gorenjskem - Oktobra bo po dveh letih spet odprt grad Strmol, eden najlepših protokolarnih objektov v Sloveniji. V njem zdaj potekajo zaključna dela, uporabno dovoljenje pa ima že od konca maja.

Še pred začetkom obnove kulturnega spomenika državnega pomena v septembru 2010 je država pridobila 4,85 milijona evrov evropskih sredstvev, dejanski evropski prispevek pa bo po realizaciji končnega zahtevka, ki ga je ministrstvo 7. avgusta poslalo na ministrstvo za finance, znašal nekaj več kot 3 milijone evrov. Celotna obnova gradu je stala 3,8 milijona evrov, od tega 622.000 evrov za restavratorska in konservatorska dela. Obnovitvena dela je izvajalo gradbeno podjetje Givo iz Ljubljane, konservatorsko-restavratorske posege na predmetih iz gradu pa Restavratorski center, ki deluje pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Poleg protokola odslej tudi kongresni turizem

Grad Strmol, ki ima menda poleg gradu Snežnik edini v Sloveniji ohranjeno še izvirno opremo, so morali najprej statično sanirati, nato so v njem zamenjali vso napeljavo, okna in vrata, obnovili pročelje ter preuredili nekaj sob. Nekdanji grajski hlev bo odslej namenjen kongresni, izobraževalni, turistični in gostinski dejavnosti, v nekdanjem bivalnem objektu Švicarija so v kletni etaži uredili prostore za pomožne servisne dejavnosti, v nadstropju pa za gostinsko-turistične dejavnosti. Prireditve načrtujejo tudi v obnovljeni lovski koči.

Zadnja velika prenova gradu, omenjenega prvič leta 1287, je bila opravljena v letih 1936-1940 v času Rada Hribarja, ki so ga januarja 1944 likvidirali pripadniki varnostno-obveščevalne službe. Po vojni je grad postal eden izmed protokolarnih objektov, s katerim je upravljal Javni gospodarski zavod Protokolarne storitve Republike Slovenije. Sorodniki pokojnih zakoncev Hribar so leta 1992 vložili zahtevo za vrnitev premoženja, Radova sestra Josipina pa je novembra 2000 dosegla rehabilitacijo. Okrožno sodišče v Kranju je namreč izdalo sklep in z njim razveljavilo izrek v delu, da je bil Rado Hribar obsojen na smrt in ustreljen kot narodni izdajalec.

Leta 2004 je bil Strmol vrnjen lastnikom, istega leta pa je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. S sorodniki so se pogodili, da za odškodnino pet milijonov evrov ostane v državni lasti. Ker so se v zadnjih letih na gradu, na katerem so imeli v povprečju le po en protokolarni dogodek na mesec, pokazale statične razpoke, dotrajana pa je bila tudi komunalna infrastruktura, so se pristojni odločili, da je treba grad in gospodarska poslopja, ki so bila zadnja leta brez funkcije, obnoviti. Grad si je bilo v preteklosti mogoče ogledati ob vnaprejšnji napovedi, prenočitev z zajtrkom v grajskem apartmaju pa je tik pred obnovo stala 700 evrov.

Prenova se je zavlekla zaradi sanacije hudournika

Kot so nam še pojasnili z ministrstva, se je obnova, ki bi morala biti po optimističnem načrtu končana novembra 2011, nato pa je bil rok prestavljen na konec februarja 2012, zavlekla zaradi sanacije hudournika. Ko je bila ta konec letošnjega maja končana, je bil grad obnovljen v celoti in takrat je pridobil tudi uporabno dovoljenje. Iz službe za stike z javnostjo na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport še poudarjajo, da zaradi podaljšanja roka ni bilo dodatnih finančnih vložkov. Za sanacijo hudournika je bilo sicer porabljenih skoraj 200.000 evrov, ta znesek pa je bil odobren znotraj dodeljenih finančnih sredstev, predvidenih za obnovo gradu.