Grad Turnišče pri Ptuju je prišel z dežja pod kap

Gradu se nihče ni še niti dotaknil, a bi že prihodnje leto moral biti obnovljen in odprt. 

Objavljeno
13. april 2017 09.31
Franc Milošič
Franc Milošič

V zadnjih letih je država podarila občinam nekaj gradov, hkrati pa jih obvezala, do kdaj jih morajo obnoviti in oživiti. Roki se neizprosno bližajo, občine pa obljub ne morejo izpolnjevati, zaradi česar bi jih lahko država zahtevala nazaj.  Ptujska občina ji je že morala vrniti eno od tako podarjenih stavb ptujske vojašnice, ker je ni uspela pravočasno urediti. Prihodnje leto se bo tej občini iztekel rok za obnovo in odprtje gradu Turnišče pri Ptuju, ki pa se ga še niti dotaknila ni. Ga bo morala vrniti državi?

"Mestna občina Ptuj gradu ne bo vrnila. Z njim ima resne načrte. Pred letom je mestni svet sprejel kulturni program do 2019 - vodilna ideja za grad je še vedno Muzej uspehov Slovenije," zagotavlja vodstvo ptujske občine. Ministrstvo za kulturo pa se tolaži: "Ministrstvo vsako leto prejme letno poročilo občine o aktivnostih v zvezi s pripravami in odprtjem gradu. Po zadnjem poročilu je občina v letu 2016 pridobila konservatorski načrt za prenovo celotnega kompleksa." Morda ji bo obdobje za izpolnitev obveznosti podaljšalo, saj nam je odgovorilo, da ima Turnišče sedemletni rok za izpolnitev, čeprav je dokument iz 2013 s podpisom ministra Uroša Grilca jasen - pet let. Toda mestna občina Nova Gorica, ki je prav tako 2013. dobila v last grad Rihemberk (Branik), je res imela za prenovo in odprtje določen rok do leta 2020 (sedem let), a je pogodbene obveznosti že podaljšala do leta 2025. Grad Kostel pa je država prenesla na občino leta 2014 za deset let.

Glavni razlog, da se obnove ne začnejo ali da ne tečejo po obljubah, je pomanjkanje denarja. Ob prevzemanju nepremičnin so vse občine računale na razpise in evropski denar za obnovo spomenikov. A takim projektom Slovenija v pogajanjih za tekočo evropsko sedemletko ni namenila nič od evropskih sredstev.  Ministrstvo ne skriva: "Pomanjkanje (izpad) EU sredstev, namenjenih obnovi kulturnih spomenikov, je glavni razlog, da obnove ne tečejo po načrtih."

Branik in Kostel - po polžje, a vendarle ...

Toda na gradu Branik se novi lastnik že pozna. Vodja novogoriške projektne pisarne Andreja Trojar Lapanja poudarja, da so lani uredili (začasno) pot na grad, letos bodo do poletja v gradu postavili informacijsko točko Nature 2000. Grad pa so uspeli uvrstiti v evropski projekt Restaura (za revitalizacijo zgodovinskih stavb), ki vključuje še hrvaški grad Buzet, slovaško Hrušto in vodilno poljsko Miesto Nowi Dwor Mazoviecki. Nova Gorica je iz Sklada za regionalni razvoj dobila 174 tisočakov za študije in projektno zaposleno strokovnjakinjo. V vseh štirih državah bodo poskušali najti možnosti, kako bi v obnovo javnih spomenikov pritegnili zasebne vlagatelje in kako bi uredili takšno partnerstvo. V Novi Gorici so ob prizadevanjih, da dobijo Branik, okvirno računali, da bi za obnovo in izobraževalni, kulturni in gostinsko turistični center potrebovali okrog 8 milijoniov evrov, z novelacijo in konkretnim programom pa naj bi do 2025. potrebovali kar 12,6 milijonov evrov. Tudi tistih 7,5 milijonov evrov, kolikor je bilo predvideno vlaganje v grad Kostel, na koncu najverjetneje ne bi zdržalo. Vsekakor je bilo optimistično, pravi direktorica občinske uprave Kostel Helena Vidic Bizjak, a obenem poudarja, da občina kljub skromnemu proračunu grad po svojih močeh ureja in že letos bodo možni vodeni razgledi, tam bodo predstavili kovačijo in uredili še prostor za razstave. 

Turnišče pa še nič

Grad je zapuščen in izropan. Zdaj v njem ni več niti hišnika, ki je vrsto let vsaj za silo varoval spomenik. Dornavski župan Rajko Janžekovič je pred dnevi na inšpektorat za kulturno dediščino ovadil Ministrstvo za kulturo, ker slabo skrbi za svoj baročni dvorec v Dornavi. Tudi lastnik Turnišča si zasluži takšno ovadbo. In resno kazen za malomarno ravnanje s tem spomenikom. Koliko milijonov bi potreboval za Turnišče s šestimi stavbami, grajskim poslopjem, petimi hektari angleškega parka in še 20 hektari zemljišča povrh, tega ne ve še nihče. Občina Ptuj je v štirih letih uspela s posebno komisijo zbrati preko 10 zamislli, kaj bi v gradu lahko bilo. Najbolje je ocenila predlog Šolskega centra Ptuj, da bi se tam razširila in tja preselila ptujska biotehniška šola. A nova komisija, ki jo je imenoval sedanji župan Miran Senčar, je očitno spremenila vrstni red in na prvo mesto postavila zamisel ptujskega režiserja Sama M. Strelca - namreč muzej slovenskih uspehov. Strelec je bil nekaj časa celo predsednik te Senčarjeve komisije, a je odstopil, ker je videl, da resnega napredka ni. Ni pa do našega poizvedovanja niti vedel, da je njegov predlog zdaj vodilni. "Pripravljen sem vsebinsko pomagati, toda vse to doslej je bilo le zamegljevanje in kupovanje časa." Letos ne bo v gradu pripravil nobene predstave, kot prejšnja leta, ker občina pač ni pripravljena nič pomagati. Je pa iz Zagreba pripeljal gledališko predstavo, ki jo bodo odigrali brezplačno.

Da bi ga ministrstvo zahtevalo Turnišče nazaj, pa ni za pričakovati. V resnici mu ustreza, da se je na tak način znebilo vsaj tega (in še nekaj drugih)  spomenika državnega pomena. "Strogo spremljanje" izpolnjevanja težkih obnovitvenih in revitalizacijskih nalog je le načelna drža. Sicer pa še vedno ni jasno, kdo je v takih okoliščinah in s takimi prenosi lastništva bil bolj naiven ali lahkomiseln - država ali posamezne občine. Država je v zadnjem desetletju prejšnjega stoletaj večino teh nepremičnin vzela občinam neodplačno , jih razglasila za državne spomenike, potem pa skrb zanje spet prevalila na tiste, ki so imele vsaj najmanjšo željo ali zamisel, kaj bi z gradom ali državno stavbo počele in za kaj bi jo potrebovale. Pričakovale so pomoč od države, a je ta v pogajanjih tudi evropski denar zavestno preusmerila drugam. 

Ministrstvo in občina sta zadovoljna že, da je Turnišče lani dobilo vsaj konservatorski program. A grad je enega že dobil leta 2001, ko so tja nameravali preseliti omenjeno šolo, saj je v resnici naslednica nekdanje kmetijske šole, ta pa je že bila v tem gradu po drugi vojni vse do leta 1979. "Letos bomo ob dvorcu Turnišče postavili premični gostinski objekt," obljublja občina. "V letošnjem občinskem proračunu so sredstva za Turnišče vključena med  40.000,00 EUR za kulturno deddiščino. Naslednje leto bo Komisija za grad in park Turnišče predlagala in načrtuje samostojno postavko za  Turnišče."

Po pogodbi bi prihodnje leto grad že moral živeti in sprejemati obiskovalce!