Grad Turnišče umaknili s seznama za prodajo

Pred leti je država obnovila ostrešje in streho, za celovito obnovo pa bi potrebovali približno pet milijonov evrov.

Objavljeno
31. januar 2012 16.05
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Ptuj – Gradu Turnišče pri Ptuju država ne bo prodala. Ne bo ga več upravljalo ministrstvo za kulturo, ampak ministrstvo za šolstvo in šport, ki ga bo predalo Šolskemu centru Ptuj za potrebe Biotehniške šole Ptuj.

Pismo o takšnem postopku so sredi januarja podpisali ministra za kulturo in šolstvo Boštjan Žekš ter Igor Lukšič in župan Ptuja Štefan Čelan. Predlanska uvrstitev gradu Turnišče (poleg osmih drugih gradov) na seznam državnih nepremičnin za prodajo, je na Ptuju dvignila veliko prahu. Ptujska biotehnična šola se je takrat že dogovarjala o možnostih za ureditev izobraževalnega, gospodarskega in kulturnega centra. Režiser Samo Strelec je nato ministrstvu ponudil 2012 soinvestitorjev, ki bi grad odkupili za ponujeno ceno 1,2 milijona evrov in ga začeli spreminjati v kulturni center, glavna novost pa bi bila prestavitev življenja Rimljanov Colonia Poetovia. Vendar ga je že takrat ministrstvo zavrnilo, češ da bo grad predalo šolskemu ministrstvu za ptujsko biotehnično šolo.

Denar za prenovo 
še vedno ni zagotovljen

Prestavljanje gradu od enega upravljavca k drugemu še ne pomeni nič, še posebno ne, če se bodo uresničili načrti nastajajoče vlade, da bo omenjeni ministrstvi združila v eno. Prav tako ni mogoče pričakovati, da bi se obnavljanje gradu za šolske in druge potrebe začelo kmalu, saj za to ni ne denarja ne restavratorskega načrta. Pred leti je država že obnovila grajsko ostrešje in streho, za celovito obnovo pa bi bilo treba zagotoviti približno pet milijonov evrov. Za celotni grajski kompleks, ki obsega 25,5 hektarov grajskega parka z ribniki, devet tisoč kvadratnih metrov površin v gradu in približno desetimi okoliškimi stavbami, bodo na ministrstvu za šolstvo in šport morali najti dobrega partnerja ali več partnerjev, poudarjajo podpisniki pisma o prenosu.

Na ministrstvu za kulturo poudarjajo, da načrtovana prodaja ni edina možnost ampak samo ena od tistih, ki so jo predvideli za gradove. Zakon za varstvo dediščine predvideva prodajo kot izjemo, prej je treba poskusiti z javnimi razpisi za prodajo ali dajanjem v upravljanje javnim zavodom po zakonu o uresničevanju javnega interesa za kulturo. To se bo zdaj s Turniščem tudi zgodilo.

Spomladi posvet o rabi 
gradu in okolice

Na šolskem ministrstvu je Mitja Maruško iz službe za investicije povedal, da pismo o nameri pomeni »pripravljenost dveh ministrstev in Mestne občine Ptuj, da skupaj poiščejo ustrezne projekte«. Končni program rabe grajskega kompleksa bo torej treba še poiskati. V biotehnični šoli na Ptuju so povedali, da takšen posvet o rabi gradu in okolice pripravljajo spomladi. Z ministrstva za šolstvo pojasnjuje nadaljnje korake: »Šolski center Ptuj je predviden kot upravljavec kompleksa. O tem sprejme sklep vlada. Predlog bosta oblikovali obe ministrstvi. Postopki bodo predvidoma končani še letos.«

Ravnatelj Biotehniške šole Ptuj Vladimir Korošec prav tako poudarja, da je v grajskem kompleksu veliko prostora tudi za kulturne, gospodarske, turistične in druge dejavnosti. Za šolo bi selitev pomenila velik napredek, saj ima prav v bližini gradu svoje šolsko posestvo.