Grad Vipolže letos še ne bo prenovljen

Gradbinci delajo s polno paro, zaključek kar 13 milijonov vredne naložbe pa načrtujejo prihodnjo pomlad.

Objavljeno
29. junij 2013 10.56
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Vipolže – Čeprav letošnje vreme gradbincem ni bilo ravno naklonjeno, obnovitvena dela v gradu Vipolže tečejo po terminskem načrtu. Po prvotnih ocenah bi morala biti sicer zaključena konec letošnjega leta, v občini Brda pa menijo, je novo podobo gradu realneje pričakovati prihodnjo pomlad. Kar enajst milijonov evrov, kolikor znaša vložek EU v naložbo, na ta račun ni ogroženih, zatrjujejo.

Projektno dokumentacijo za skoraj trinjast milijonov evrov vredno naložbo – od tega jih bo enajst zagotovila EU, dva pa ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) – je bila sicer izdelana že leta 2008, a se je zalomilo zaradi pritožb neizbranih izvajalcev na razpisu za obnovo. Potem ko je MIZKŠ za najugodnejšega izvajalca 17. oktobra lani izbralo družbo Kolektor Koling iz Idrije, sta se namreč pritožili podjetji CGP iz Novega mesta in Saning International iz Kranja, ki sta vložili tudi zahtevo za predrevizijski postopek. Ker z ugotovitvami strokovne službe ministrstva nista bila zadovoljni, sta zahtevala revizijo še na Državni revizijski komisiji, ki pa je marca letos odločila, da zavrne pritožbo neizbranih izvajalcev. Od takrat prenova gradu teče s polno paro.

»Najprej so iz trafo postaje v grad napeljali elektriko, kar je bil precej zahteven projekt. Elektriko so namreč speljali pod zemljo, poleg tega so poskrbeli tudi za vodovod in razširitev priključka na lokalno cesto, da bodo do gradu lahko pripeljali tudi avtobusi. Ko bodo ta dela zaključena, bo na vrsti statična sanacija objekta, zatem se bodo začela še izkopavanja vzdolž grajske kleti. Sledila bo ureditev pročelja gradu in oken,« potek prenove gradu Vipolže opisuje Andrej Markočič, direktor briške občinske uprave.

Po njegovih ocenah je realno pričakovati, da bo grad svoja vrata javnosti odprl prihodnjo pomlad. »Časovnica projekta nas ne obremenjuje. Nekaj mesecev v primerjavi z 18 leti, kolikor smo na začetek prenove gradu čakali, ne pomeni nič. Pomembno je le, da so se dela začela in da se nadaljujejejo,« je prepričan.

Gradbinci bodo prenovili štiri etaže gradu, ki skupaj štejejo več kot 2100 kvadratnih metrov površin. V pritličju bodo poleg vhodne avle recepcija, muzejski prostor, večnamenska soba in kavarna z zunanjo teraso. Prvo nadstropje bo v celoti namenjeno kongresni dejavnosti, vključno s sobama za bankete. V mansardi bo šest apartmajev, kletni prostori pa bodo rezervirani za vinsko klet s sobo za pokušine in grajsko kuhinjo.

Vila bo imela po obnovi podobo, ki jo je imela na prehodu iz 16. v 17. stoletje, torej iz obdobja manierizma, utelešala pa bo primer renesančne profane arhitekture po beneškem vzoru. Pri obnovi gradu so sicer v Brdih že naleteli za zanimivo fresko. »Zdaj jo bodo konservatorji pregledali, potem pa se bomo odločili, kaj z njo narediti,« je za Delo še povedal Markočič.